Vesti
18.12.2023. 15:20
Beta

Izbori 2023

CRTA: "Bilo je nepravilnosti..."

izbori, glasanje
Izvor: Shutterstock

Programski direktor Crte Raša Nedeljkov izjavio je da je zaključak te nevladine organizacije da, zbog obima i vrste izbornih zloupotreba na beogradskim izborima, njihovi rezultati "ne odražavaju slobodno izraženu volju birača" koji žive u tom gradu.

Nedeljkov je novinarima rekao da je posmatračka misija te nevladine organizacije zabeležila da su, na pet odsto biračkih mesta na republičkim, i na devet odsto biračkih mesta na beogradskim izborima, zabeležene nepravilnosti koje su "neposredno kompromitovale rezultate izbora".

"Posmatračka misija Crte ocenjuje da su drastične zloupotrebe prava birača, zakona i institucija eskalirale na izborni dan i izražavamo veliku zabrinutost u odnosu na kvalitet parlamentarnih izbora, odnosno na njihovo udaljavanje od standarda za slobodne i poštene izbore", kazao je Nedeljkov.

Upitan da li će Crta tražiti ponavljanje izbora u Beogradu, kazao je da to zavisi od pravnog procesa, a da je uloga Crte bila da građanima kažu da li rezultati izbora odražavaju slobodnu volju birača ili ne.

"Prihvatanjem ovakvih izbornih okolnosti u Beogradu i ovakvih nepravilnosti znači normalizovanje ovakvih stanja u za svake sledeće izbore. Mi smo i došli u ovakvu situaciju zato što su svi prethodni izborni ciklusi tolerisani sa sve više rastućih problema na i oko biračkih mesta", rekao je Nedeljkov.

Govoreći o problemima koji su primećeni, naveo je da su u popodnevnim i večernjim časovima izbornog dana postojao je jasan trend izrazitog rasta broja slučajeva unapred popunjenih glasačkih listića i nezakonitog prisustva trećih lica na biračkim mestima, posebno u Beogradu.

"Takođe, u Beogradu se do kraja dana utrostručio broj mesta na kojima su zabeleženi slučajevi da se neko potpisao u izvod iz biračkog spiska umesto birača, u poređenju sa prvom polovinom dana", naveo je Nedeljkov, navodeći da je bio primetan i porast broja vođenja duplih evidencija, organizovanog dovođenja birača, povrede tajnosti glasanja i drugih.

Pod takvim uslovima, kako je dodao, legitimitet svakih narednih lokalnih izbora biće pod istom sumnjom ukoliko se institucije ne angažuju u cilju utvrđivanja istine i odgovornosti za kršenje i izigravanje zakona i urušavanje integriteta izbora.

Nedeljkov je naveo i da se izborna kampanja odvijala se u ambijentu izrazitih neravnopravnosti u korist vladajuće koalicije i kontinuirane zloupotrebe institucija države Srbije kao kanala za sticanje nepoštenih prednosti i vođenje negativne kampanje protiv političkih protivnika, čime je, kako je ocenio, obrisana linija između države i političke stranke.

"Čak polovina proglašenih lista na beogradskim izborima je pod sumnjom da je mesto na izbornom listiću stekla protivzakonito, što je potencijalno najobimniji slučaj falsifikovanja potpisa za kandidaturu u izbornoj istoriji", dodao je Nedeljkov.

Naveo je i da mnogobrojni pokazatelji zabeleženi u kampanji, a potom i tokom izbornog dana, govore o sprovođenju "izbornog inženjeringa" na beogradskim izborima, i to "manipulacijom biračkog prava i organizovanim migracijama birača u cilju oblikovanja izbornog rezultata u Beogradu".

"Institucije su dužne da štite zakon i integritet izbora, ali neophodno je i da se tužilaštva angažuju u utvrđivanju istine o kršenju zakona u kontekstu beogradskih izbora. I u slučajevima u kojima nema kršenja izbornih zakona, imamo čvrste indicije da su kršene zakonske procedure Zakona o prebivalištu i boravištu građana", kazao je Nedeljkov.

Dodao je da Posmatračka misija Crte zahteva da Tužilaštvo nepristrasno ispita navode o krivičnim delima u izborima i izbornoj kampanji, uključujući krivična dela zloupotrebe službenog položaja i nesavesnog postupanja u službi, netačnog sačinjavanja biračkih spiskova, falsifikovanja potpisa podrške birača, kao i da istraži zabeležene slučajeve pritisaka na birače i sumnje u zloupotrebu ličnih podataka građana i da obavesti javnost o rezultatima postupaka.

Zatražili su i izmenu Zakona o lokalnim izborima, tako da se pravo glasanja na lokalnim izborima stiče tek sticanjem prebivališta građana u trajanju od šest meseci, kao i da je potrebno učiniti birački spisak transparentnijim, tako što bi se objavili svi podaci koji ne bi ugrozili lične podatke birača, poput broja birača po domaćinstvu.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, kako je dodao Nedeljkov, trebalo bi da sprovede nezavisnu reviziju biračkog spiska u skladu s preporukama misije ODIHR i međunarodnim standardima, a kancelarijama javnih beležnika trebalo bi poveriti isključivu nadležnost za overu potpisa podrške birača u procesu kandidovanja.

Direktor pravnih poslova Crte Pavle Dimitrijević kazao je u ovoj izbornoj kampanji podneto više prijava nego u ranijim kampanjama.

"To svedoči o obimu i intenzitetu samih zloupotreba i potencijalno nezakonitih radnji. Što se tiče samog izbornog dana, u onim slučajevima gde je došlo do zastrašivanja naših posmatrača, naročito u slučajevima sumnje na kupovinu glasova u sedam slučajevima, mi smo to prijavili policiji", rekao je Dimitrijević.

Kazao je da su ti postupci već inicirani, a da će u narednim danima biti analizirano sve što se dalje dešavalo i tokom izbornog dana i u postizbornim danima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Izbore obeležilo više navoda o neregularnostima
1

Završeno glasanje

17.12.2023. 20:53

Izbore obeležilo više navoda o neregularnostima

Biračka mesta u Srbiji za vanredne parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore zatvorena su u 20 časova, a izborni dan obeležile su međusobne optužbe učesnika izbora o brojnim neregularnostima.
Close
Vremenska prognoza
light rain
13°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve