Vesti
16.01.2022. 01:39
Tanjug

Referendum

Biračka mesta otvorena od 7 do 20 čaova

Glasanje, referendum
Izvor: Shutterstock

Građani Srbije se na republičkom referendumu izjašnjavaju o promeni Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe, a svoje pravo mogu da ostvare na više od 8.000 biračkih mesta koja su otvorena 7.00, a zatvaraju u 20.00 časova.

Građani se izjašnjavaju o referendumskom pitanju - "Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?" zaokruživanjem odgovora "da" ili "ne".

Republička izborna komisija utvrdila je da pravo glasa ima 6.510.233 birača.

Akt o promeni Ustava sadrži konkretne amandmane kojima se predviđaju promene u oblasti pravosuđa sa ciljem da se obezbedi veća nezavisnost sudstva i sudija, kao i samostalnost i odgovornost javnih tužilaca.

Amandmani predviđeni Aktom o promeni Ustava odnose se samo na pravosuđe i njima se ne menjaju drugi delovi Ustava.

Povodom referenduma radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Srbije, Republička izborna komisija je odredila 10 glasačkih mesta u inostranstvu.

Skupština Kosova nije dopustila Srbima da glasaju, jer je usvojila Rezoluciju protiv organizovanja srpskog referenduma na KiM.

Republička izborna komisija (RIK) obavestiće javnost o toku referendumskog izjašnjavanja na pet konferencija za novinare. RIK je najavio da će pres konferencije biti održane u pet redovnih termina - u 10, 12, 14, 16 i 18 sati, a po potrebi će organizovati i vanredne konferencije za novinare.

Referendumski dan pratiće i Crta, koja će kao domaća posmatračka misija, održati dve redovne konferencije za medije - prvu u 16.30 i potom posle zatvaranja glasačkih mesta i prebrojavanja glasova, posle 21.30 časova.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kosovska policija zaplenilla kamione sa referendumskim materijalom
Policija

Lajčak je obavešten

15.01.2022. 08:23

Kosovska policija zaplenilla kamione sa referendumskim materijalom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, izjavio je da su koordinator RIK-a Marko Janković i trojica vozača, koji su prevozili referendumski materijal, a koji su u petak uveče privedeni na administrativnom prelazu Merdare - na putu ka Beogradu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
25.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve