Vesti
28.12.2022. 16:29
Beta

Borko Stefanović

"Odložena rasprava o sankcijama Rusiji"

1
Izvor: EPA / OLIVIER HOSLET

Predsednik Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije Borko Stefanović izjavio je da je odložena sednica na kojoj je trebalo da se raspravlja o Nacrtu Rezolucije o usaglašavanju spoljne politike Srbije sa EU, kao i o uvođenju "određenih sankcija" Rusiji na zahtev Srpske narodne stranke.

"Sednica je odložena na zahtev Srpske napredne stranke, imaju većinu, uskratili su kvorum na sednici čime su nas onemogućili da o tome raspravljamo i usvojimo ili ne usvojimo predloge više rezolucija koje su dostavljene", rekao je on novinarima u Skupštini Srbije.

Dodao je da ne očekuje da će se sednica odbora održati pre Božića, 7. januara.

"Nije mi bila namera niti ću ikada tražiti zatvaranje sednice za javnost, naša javnost mora da čuje i vidi sve ono što se raspravlja i da nema tih stvari koje su zabranjene za naše građane kada se tiče njihovih života. Predlog rezolucije za usklađivanje sa EU po meni je jedna od najvažnijih odluka i nešto što bi u ovom trenutku Srbiju zaista dovelo u bolji spoljno-politički položaj i omogućilo joj da sačuva svoje ekonomske, političke, bezbednosne interese i brani svoj ustavno pravini pogled po pitanju Kosova i Metohije. Voljom većine danas je odlučeno da se o tome ne raspravlja", rekao je Stefanović.

Istakao je da Vlada Srbije nije dostavila odboru mišljenje Ministarstva spoljnih poslova o rezoluciji, ali da on nije bio neophodan da bi se sednica odbora održala.

Da je to formalni uslov, istakao je da sednicu ne bi zakazivao, ali da vlada papir nije poslala kako bi se našao bilo kakav razlog da se sednica ne održi. 

"Zašto je to tako možemo da spekulišemo, ja sam sklon tome da je to neki vid sabotaže i da nisu hteli da imamo otvorenu, demokratsku, argumentovanu raspravu o najvažnijim spoljno-političkim pitanjima za Srbiju i njene građane", dodao je.

Stefanović je izjavio da je "zbunjen i iznenađen" što je sednica odložena jer su iz vladajuće stranke prema njegovim rečima "jasno" više puta ponovili da žele dijalog, da žele argumentovanu raspravu, razmenu argumenata i da se toga ne plaše.

"Srbija ne sme dozvoliti da sklizne u izolaciju, i da se to dogodi jer vlast ne želi ili ne sme o tome da se izjasni. Ako veruju da treba da se izolujemo, da ne treba da budemo članovi EU onda to treba tako i da se kaže, najgore od svega je ova situacija kada glumimo državotvornost, glumimo neutralnost sedimo između dve stolice, propadamo i padamo", dodao je.

On je rekao da je rasprava trajala sat i 40 minuta, nakon čega je zatraženo odlaganje.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve