Vesti
12.03.2023. 12:08
Beta

Poverenica

Brankica Janković: "Šapić da se izvini"

šapić
Izvor: BEOINFO / STR

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je kao sramnu, neprimerenu i duboko zabrinjavajuću izjavu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da Romi moraju da donesu odluku sami sa sobom da li žele da žive kao civilizovan svet.

Poverenica je istakla da izjava povodom rešavanja problema Roma koji žive u nehigijenskim neformalni naseljima u Beogradu "otkriva suštinsko nerazumevanje svih životnih prepreka sa kojima se Romi suočavaju".

"Važno bi bilo da gradonačelnik glavnog grada jedne evropske zemlje shvati zašto je opasna diskriminatorna retorika i da se sa zbog toga izvini", rekla je Janković.
 

Ona je dodala da ovakve izjave dodatno podstiču predrasude prema ovoj marginalizovanoj društvenoj grupi i produbljuju sveprisutni narativ u kojem se okrivljuju oni koji su diskriminisani.

Poverenica je ocenila da je nesporno da je pronalaženje adekvatnog rešenja za stanovanje građana i građanki iz nehigijenskih naselja izuzetno kompleksno.

"Zbog toga se ovom problemu mora pristupiti pažljivo, uz suštinsko razumevanje svih okolnosti i poštovanje osnovnih ljudskih prava svih građana i uključivanje njihovih predstavnika, organizacija civilnog društva i drugih državnih aktera", rekla je poverenica.

Gradonačelnik Šapić izjavio je da je rešenje problema nelegalnih romskih naselja njihova integacija u društvo kako bi živeli jedan normalan život, ali da je "to nemoguće ukoliko oni sami to ne žele".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta je to obećao Aleksandar Šapić
Kalemegdan

Gradonačelnik Beograda

23.02.2023. 10:25

Šta je to obećao Aleksandar Šapić

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da se, nakon iseljenja Zoološkog vrta, "na Kalemegdanu ništa neće graditi".
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
12°C
21.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve