Život
17.12.2021. 19:05

Brankica Janković

"Diskriminacija u detinjstvu ostavlja trajne posledice"

deca
Izvor: Shutterstock

Diskriminacija u detinjstvu ostavlja trajne posledice na dete, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na sednici Saveta za prava deteta na kojoj je predstavila Poseban izveštaj o diskriminaciji dece.

Janković je navela da su posledice trajne bilo da se radi o nejednakom pristupu obrazovanju, uslugama poput ličnih pratilaca i personalnih asistenata, ili o neadekvatnom prevozu do škola u ruralnim područjima, zlostavljanju u ustanovama, stigmatizaciji ili marginalizaciji dece, navodi se u saopštenju Poverenice.

Poverenica je, takođe, ukazala i na probleme nepostojanja adekvatnih udžbenika za decu sa invaliditetom, ali i nedovoljnu uključenost dece koja žive u romskom naseljima u sistem obrazovanja.

U cilju rešavanja tih problema, institucija Poverenika je u Izveštaju uputila niz preporuka, a jedna od njih, data lokalnim samoupravama, odnosi se na uspostavljanje i pružanje usluge ličnog pratioca u punom obimu i kontinuitetu.

Ističe se i neophodnost kontinuiranog obezbeđivanja uslova za povećanje upisa dece u škole, posebno iz društvenih grupa koje su izložene povećanom riziku od diskriminacije, unapređenje dostupnosti obrazovnog sistema, posebno za decu sa invaliditetom i na smeštaju u ustanovama, kao i uspostavljanje kontinuirane saradnje sa sistemima zdravstvene i socijalne zaštite.

Na sednici Saveta predstavljena je analiza UNICEF-a o sprečavanju i zaštiti dece od nasilja, seksualne eksploatacije i zlostavljanja, kao i projekat ''Podsticajno roditeljstvo''.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Deca i korona - nova saznanja SZO
korona, deca, grip, temperatura

Važno je.

07.12.2021. 21:05

Deca i korona - nova saznanja SZO

Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu saopštila je da je među decom od 5 do 14 godina najviše prijavljenih slučajeva koronavirusa u evropskom regionu.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
21.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve