Vesti
24.06.2021. 17:40
Tanjug

"Znam naše pozicije"

Brnabić: Neću otkrivati karte o Kosovu i Metohiji

Ana Brnabić premijerka Srbije
Izvor: FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Premijerka Ana Brnabić kaže da je nerazumno da se otkriju sve karte u vezi sa rešavanjem pitanja KiM, ali da se zna šta su "crvene linije", šta su premise i da je u interesu bezbednost Srba na KiM.

"I onda ulazite u pregovore", rekla je Brnabić u Skupštini Srbije odgovarajući na pitanje samostalnog poslanika Vlada Glišića o platformi za Kosovo, koji je ocenio da Srbija uglavnom reaguje na predloge iz Prištine.

Premijerak je rekla da je sve što se tiče dijaloga sa privremenim institucijama u Prištini sadržano u Ustavu Srbije, i to je pozicija koja se, kaže, čuva i brani, pre svega predsednik Aleksandar Vučić koji vodi pregovore.

"Ponašamo se u skladu sa istinom, a to je da je KiM pokrajina u sklopu Srbije", istakla je Brnabić.

Ona je rekla da joj je nejasno da neko stalno insistira da se kaže koje su naše pozicije i da tako izgubimo bilo kakvu mogućnnost da u dijalogu nešto dobijemo.

"Neću otkrivati naše karte. Znam koje su nam pozicije, ali mislim da se ti razgovori dešavaju u skladu sa Ustavom Srbije, pokušavamo da zaštitimo mir, dugoročnu stabilnost i da spasimo što se spasti može", rekla je Brnabić.

Ana Brnabić premijer Srbije
Izvor: EPA/ANDREJ CUKIC

Kaže da je mnogo učinjeno pametnim potezima i pametnom politikom, a da se otkriju pozicije ne bi bila pametna politika.

Brnabić je kazala i da EU ne prihvata nezavisnost Kosova, navodeći da je EU statusno neutralna.

Odgovarajući na pitanje šta je plan ako države koje nisu priznale KiM popuste pod pritiscima, Brnabić je rekla da vlada vodi realnu politiku, kao i da plana ima, dodajući da nije mislila da će neko postaviti uopšte takvo pitanju zbog dosadašnjih rezultata.

"Prvi put je neko suspendovao kampanju lažne države Kosovo zato što se uplašio od kampanje odpriznavanja koju smo uspešno sprovodili. Kamo sreće da su to radili Ðilas, Tadić. Tada je bio talas priznavanja, a mi smo uspeli da izdejstvujemo - dobro evo suspendujemo jedno i druge dok ne završite pregovore, je l'' razumete koja je to politička pobeda", upitala je Brnabić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

BRNABIĆ: U junu bezbedni ako ubrzamo vakcinaciju
Ana Brnabić premijerka Srbije

"Vakcina jedini spas"

26.04.2021. 14:27

BRNABIĆ: U junu bezbedni ako ubrzamo vakcinaciju

Danas pristigli kontigent od pola miliona vakcina Sinofarm, pomoći će Srbiji da ubrza proces masovne imunizacije i omogućiti da se do kraja aprila dostigne više od 37 odsto vakcinisanih, izjavila je premijerka Ana Brnabić.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
27.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve