Vesti
04.12.2020. 14:31
Rade Jerinić

Brojimo sitno!

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Farmaceutske kuće „Fajzer“ i „Bajontek“, čija je vakcina protiv Covid-19 u sredu odobrena za upotrebu u Velikoj Britaniji, podnele su zahtev za registraciju vakcine u Srbiji, potvrđeno je u Vladi Srbije.

Kako je saopšteno medijima, ovo je rezultat dogovora sa prethodno održanog sastanka predsednice Vlade Ane Brnabić i direktora ovih farmaceutskih kompanija na kojoj je takođe postignut dogovor da kompanije koje apliciraju za dozvolu u što kraćem roku podnesu Agenciji za lekove svu potrebnu dokumentaciju za odobrenje, što je narednog dana već učinjeno.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije najavio da će u Srbiju stići 1,8 miliona doza vakcina i da je verovatno reč o „Fajzer-Bajontek“ vakcini. Prve doze bi, kako je najavljeno, trebalo da stignu u Srbiju do kraja godine, a prvi na redu da prime vakcinu biće zdravstveni radnici, vojska, policija, štićenici domova za stare.

Povezane vesti - NOVI BROJ EKSPRESA: Zašto otpor vakcinaciji

Vakcina američke kompanije „Fajzer“ i nemačkog „Bajonteka“ pokazala se, nakon treće faze ispitivanja, kao 95 odsto efikasna. Prima se u dve doze. Kompanija „Bajontek“ radi na pronalasku formule koja bi omogućila njeno čuvanje na sobnoj temperaturi jer, prema trenutnim podacima, mora da se čuva na -75 stepeni Celzijusa, što predstavlja problem za distribuciju. Velika Britanija je danas odobrila upotrebu „Fajzer-Bajontek“ vakcine i time postala prva zemlja u svetu koja je to učinila.

Maltene istovremeno je u Srbiju stiglo i dvadeset doza ruske vakcine „Sputnjik V“, Instituta „Gamaleja“, koje takođe treba da prođu fazu ispitivanja i odobrenja pred nadležnom Agencijom za lekove. Iz nezvaničnih izvora „Ekspresu“ je potvrđeno i da postoje pregovori o kineskom cepivu, kao i oksfordske vakcine i one koju razvija „Moderna“. Kako vreme bude prolazilo, odnosno već za nekoliko meseci jasno je da će građani Srbije imati bar četiri opcije između kojih će moći da biraju ukoliko se odluče za vakcinaciju.

Međutim, ostalo je nejasno kako i pod kojim uslovima će biti odobreno korišćenje ovih vakcina u Srbiji, što je ostavilo prostora za spekulaciju i izazivanje zabune u javnosti po pitanju sigurnosti cepiva. Jedino što zvaničnici ponavljaju jeste da će odobrenje biti po hitnom postupku.

Povezane vesti - Političko pitanje svih pitanja

Na sajtu Agencije za lekove navedena je procedura koju treba da prođe svaki lek pa i vakcina i koja uključuje obimnu dokumentaciju i istraživanja koja treba da potvrde dejstvo, primenu, indikacije, kontraindikacije, transimibilnost itd. U skladu sa procedurama Agencija za lekove ima rok od devet meseci da izda odobrenje ili da odbije zahtev za registraciju i dozvolu. Verujem da će postupak u slučaju vakcine za koronavirus biti mnogo kraći i to je dozvoljeno u ovim okolnostima“, izjavio je za BBC na srpskom epidemiolog Zoran Radovanović i dodao da je vrlo moguće da iz istog razloga neće biti ni javne nabavke, koju radi RFZO. Uz vakcinu ide obimna dokumentacija, a to je na stotine papira, kaže Radovanović.

„Po pravilu, naši stručnjaci u tom slučaju prolaze kroz svu dokumentaciju i ponavljaju ceo postupak izrade. Naravno, ne mogu baš sve da ponove, kao na primer testove na životinjama i slične faze“, dodaje on. Među postupcima koji se rade je i uzimanje slučajnih uzoraka iz serije i hemijska kontrola, što sve skupa u velikoj meri može da garantuje sigurnost za one građane Srbije koji budu primili vakcinu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light intensity shower rain
11°C
03.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve