Vesti
21.01.2022. 15:33
Tanjug

Posmatračka misija

CRTA o nepravilnostima na referendumu

REFERENDUM GLASANJE OTVARANJE
Izvor: FOTO TANJUG / JADRANKA ILIC

Posmatračka misija CRTA saopštila je da je glasanje na referendumu uglavnom proteklo u skladu sa zakonom, a da teže povrede izbornih prava i procedura zabeležene na četiri odsto glasačkih mesta nisu presudno uticale na ishod, ali bacaju senku na referendum.

Ocenjuje se da su ozbiljnost i učestalost povrede prava i procedura i u prethodnim izborima, razlog za zabrinutost pred izbore 3. aprila.

Crta u izveštaju o posmatranju referendumskog procesa, navodi zamerke među kojima i to da je referendum organizovan u kratkim rokovima, a raspisan samo nekoliko dana po usvajanju izmena zakona o sprovođenju referenduma, što, kažu, nije u skladu s demokratskim standardima.

Takođe, tvrde i da izborna administracija, pre svega glasački odbora i lokalne potkomisije nisu bile pripremljene da organizuju i sprovedu glasanje u kratkim rokovima i u uslovima pandemije.

Navode i da su na 30 odsto glasačkih mesta zabeležili nekompletne sastave glasačkih odbora, zbog čega, kažu, nije mogla da se organizuje pravilima definisana podela posla.

Dodaju i da je zabeleženo prisustvo neovlašćenih lica na glasačkim mestima, a bilo je, tvrde, i slučajeva zastrašivanja i pritiska na posmatrače.

Na jednom od glasačkih mesta gde su uočene ozbiljne nepravilnosti, Crta je registrovala i tzv. punjenje glasačke kutije, odnosno istovremeno ubacivanje više desetina glasačkih listića u kutiju, stoji u izveštaju.

Dodaju da je dan glasanja obeležila i odluka RIK-a da građani sa KiM mogu da glasaju na 45 glasačkih mesta u centralnoj Srbiji, uz ocenu da takvo rešenje nije obezbedilo glasačima sa KiM jednakost u ostvarivanju biračkog prava, kompromitovalo je glasanje na tim mestima.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Referendum: "Da" zaokružilo 59,59 odsto glasača
REFERENDUM, 16. 1. 2022.

RIK

20.01.2022. 11:14

Referendum: "Da" zaokružilo 59,59 odsto glasača

Prema poslednjim informacijama Republičke izborne komisije (RIK) o rezultatima referenduma, obrađeno je 99,89 odsto glasačkih mesta, a od toga je za "da" glasalo 59,59 odsto, a za "ne" 39,38 odsto glasača.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve