Vesti
20.01.2022. 14:49
Tanjug

RIK

Ponavljanje referenduma na devet glasačkih mesta

glasanje, 16. 1. 2022.
Izvor: FOTO TANJUG / RADE PRELIC

Na devet glasačkih mesta u Srbiji biće ponovljeno glasanje za referendum, jer na tim mestima nije mogao da se utvrdi rezultat ili je rezultat bio poništen, rečeno je na sednici Republičke izborne komisije (RIK).

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da će se ponovljeno glasanje na tih devet mesta održati u nedelju, 23. januara, od 7 do 20 časova.

Kako je naveo, glasanje na referendumu biće ponovljeno na glasačkom mestu broj 16 u Petrovcu na Mlavi, na glasačkim mestima broj 10, 20, 22 i 38 u Trsteniku, na glasačkom mestu 43 u Bačkoj Topoli, na glasačkom mestu broj 33 u Gradskoj opštini Pantelej u Nišu, na glasačkom mestu 47 u Čačku i na glasačkom mestu 31 u Požarevcu.

Dimitrijević je istakao da će odbori obrazovani na tim glasačkim mestima biti raspušteni i da će biti formirani novi.

Na ponovljenom referendumu biće odštampano ukupno 7.750 glasačkih listića za 7.711 glasača.

Član RIK-a Veljko Odalović na današnjoj sednici saopštio je da je sinoć oko 21 čas izborni materijal za referendum, koji je bio zaplenjen na KiM, vraćen i predat Službenom glasniku.

Predsednik RIK-a izrazio je nadu da se to neće dogotiti i tokom predstojećih izbora za predsednika Republike i parlamentarne izbore.

Na sednici članovi RIK-a odbacili su sve prigovore jer nisu podneti u blagovremenom roku ili zato što ih nije podnelo ovlašćeno lice, a neki od razloga bili su i to što je predmet prigovora bio neosnovan za razmatranje.

Predmeti prigovora odnosili su se na to da referendum nije sproveden po zakonskoj proceduri, da su zbog toga rezultati nevažeći, da su menjana pravila za građane sa teritorije KiM i da je kod njih bilo kršenja uputstava za sprovođenje glasanja, a jedan od prigovora odnosio se na to da glasač nije bio upisan u birački spisak.

Zatim, jedan od predmeta prigovora odnosio se na to da je na glasačkom mestu u opštini Vladičin Han ubačeno sedam listića glasača koji se nisu pojavili na glasačkom mesto, taj prigovor je odbačen jer je podnet od strane neovlašćenog lica.

Pojedini članovi RIK-a istakli su da bez obzira na to što je prigovor odbačen treba ispitati to glasačko mesto, kao i sva glasačka mesta na koja je ukazana takva vrsta nepravilosti. Jedan od mogućih rešenja, naveli su, jeste uvid u džakove sa listićima.

Predmet prigovora odnosio se i na to da su mediji o referendumskom pitanju pristrano obaveštavali i da građani nisu imali uvid u integralnu verziju akata za izmenu Ustava, te da bi izborna volja bila drugačija da su građani bili bolje informisani.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako je dijaspora glasala na referendumu
Glasanje, referendum

RIK

18.01.2022. 19:39

Kako je dijaspora glasala na referendumu

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je rezultate glasanja na referendumu o promeni Ustava na glasačkim mestima u inostranstvu gde je glasalo 839 birača, od kojih je "da" zaokružilo 336 glasača, a ne" 498 glasača.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
18.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve