Vesti
17.01.2022. 14:55
Tanjug

Brisel

Referenduma u Srbiji: EU pozdravila rezulatate

Evropska unija
Izvor: Shutterstock

EU u saopštenju iz Brisela konstatuje da su, prema preliminarnim rezultatima, birači u Srbiji na referendumu izražili podršku amandmanima na Ustav.

”EU pozdravlja završetak ovog važnog koraka u reformi Ustava u cilju jačanja nezavisnosti pravosuđa, u skladu sa strateškim izborom Srbije za pristupanje Evropskoj uniji”, navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

U saopštenju se naglašava da se proces reformi na jačanju nezavisnosti pravosuđa ne završava referendumom i da se se mora nastaviti.

”Za efikasnu implementaciju ustavnih amandmana potrebno je izmeniti i dopuniti niz zakona. Njih bi trebalo pripremiti kao prioritet kroz holističku reformu relevantnih zakona, u skladu sa evropskim standardima”, dodaje se u saopštenju.

EU pozdravlja nameru Vlade Srbije da nastavi sa uključivanjem Venecijanske komisije u naredne korake i naglašava da će nastaviti da prati ovaj proces i pruža finansijsku i tehničku podršku za sprovođenje reforme pravosuđa.

U saopštenju se dodaje da EU žali što nije bilo moguće postići sporazum sa vladom Kosova koji bi omogućio Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da prikuplja glasačke listiće na Kosovu, a u skladu sa dosadašnjom praksom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sve o Republičkom referendumu o promeni Ustava
izbori, glasanje

U nedelju 16. 1.

15.01.2022. 17:23

Sve o Republičkom referendumu o promeni Ustava

Građani Srbije odlučivaće u nedelju16. januara na Republičkom referendumu o promeni Ustava u oblasti pravosuđa koji će biti sproveden na glasačkim mestima u periodu od 7.00 do 20.00 časova.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve