Vesti
01.11.2021. 11:13
Tanjug

Branko Ružić

Da li će biti produžen raspust: U Srbiji zaraženo oko 5.000 đaka

škola, đaci
Izvor: Shutterstock

Oko 5.000 đaka trenutno je zaraženo virusom korona, izjavio je ministar prosvete Branko Ružić i naveo da se za sada ne razmišlja o potpunom prelasku na onlajn nastavu, ali da će se pratiti epidemiološka situacija i u skladu sa tim doneti odluka.

Ružić je za TV Prva rekao da od uvođenja "semafor" modela na sednici Kriznog štaba, Ministarstvo prosvete stalno komunicira sa lokalnim zavodima za javno zdravlje i školskim upravama kako bi se dobili relevantni podaci o epidemiološkoj situaciji.
 

"Važno je da imamo kombinaciju mera, edukacije i preventive", rekao je Ružić i dodao da je uveren da će kovid propusnice pokazati da su efikasne i da će uticati da veći broj ljudi primi vakcinu.
 

Ministar je rekao da će se na sednici Kriznog štaba koja će se, podseća, održati sutra ili prekosutra, razmatrati da li da se produži jesenji raspust.

"Radi se o tri dana koja se lako nadoknade, ne mogu da kažem da li će to biti efikasno, to predlaže zdravstveni deo Kriznog štaba i mislim da to čine sa razlogom", rekao je Ružić i naveo da očekuje da će ta mera uz postojeće dati rezultate.

Branko Ružić
Izvor: FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

Rekao je da je zadovoljan primenom preventivnih mera u školama i da je više od 200 inspekcijskih nadzora bilo angažovano da ih kontroliše, a da je problem u tome što kada se neko od nastavnika zarazi ne može lako da se organizuje njegova zamena.

"U nekim školama se kao problem javlja to što kada neko od nastavnika bude zaražen nema zamenu. Ima ko da radi, ali pošto nije redovna situacija dolazi do organizacionih problema", kazao je Ružić.
 

Na pitanje novinara da li će škole potpuno preći na onlajn model nastave, Ružić kaže da za sada ne postoji potreba za tim. "Kriterijumi koji će uticati na tu odluku su broj zaraženih, vakcinisanih i testiranih u jedinicama lokalne samouprave", naveo je Ružić.

Ove nedelje kombinovana nastava sprovodiće se u srednjim školama u šest lokalnih samouprava - Beograd, Niš, Veliko Gradište, Vrnjačka Banja, Kula i Šabac.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Zdravstveni radnici su poniženi stavom čitavog društva"
Branislav Tiodorović i Predrag Kon

Predrag Kon

29.10.2021. 10:33

"Zdravstveni radnici su poniženi stavom čitavog društva"

Katastrofalna epidemiološka situacija se svakim danom pogoršava i zdravstveni radnici su poniženi stavom čitavog društva, poručio je epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve