Vesti
04.05.2023. 13:33
Tanjug/ Politika

Išao sa ocem

Da li je K.K. za tri puta u streljani mogao da nauči da puca? Evo šta kažu stručnjaci

pucnjava u školi, ATA, 5. 3. 2023.
Izvor: ATAIMAGES / Marija Mladjen

Dečak K. K. (13) koji je ubio devet i ranio sedam osoba, nije mogao za tri puta u streljani da stekne iskustvo da sa takvom preciznošću, kao što je počinjeno, ubije svoje drugare, rekla je za Tanjug oružarka Ana Simonović.

Kako je precizirala Simonovićeva, koja inače ima sertifikate o rukovanju gotovo svim vrstama vatrenog oružja, dečak jeste bio uvežban ali ne u streljani, već je aktivno trenirao "Ersoft”, koje je vojno-taktička simulacija, i to je iskoristio u svrhe ovog zločina.

Objasnila je da je K. K. na treninge "Ersofta” dovodio otac i to su zajedno trenirali, što je kako je navela "antistres igra današnjice” i nema limit u godinama kao ni "paintbol”.

Simonovićeva je istakla da po njenom mišljenju ne postoji manjkavost po pitanju Zakona o posedovanju oružja i municije, čak smatra da je taj zakon previše strog, javlja Tanjug.

Jelena Lakićević načelnica Odeljenja za oružje u MUP-u pojasnila je da osobe koje žele da budu vlasnici oružja moraju da ispune devet uslova, od kojih je najbitniji zdravstvena sposobnost, u sklopu koje su pregledi oftamologa, psihijatra i opšti doktor.

"Imamo dosta dopisa od izabranih doktora koji primete da osoba koja već ima izdatu dozvolu za oružje ima neke promene u ponašanju i doktori su dužni da obaveste MUP. Čim stigne to obaveštenje u Policiijsku upravu od tih osoba se automatski oduzima oružje” rekla je Lakićevićeva za K1.
 

Zakon o oružju je, kako je kazala Lakićević, jedan od najrigoriznijih u Evropi i primenjuje se. Oružje kako je kazala mora da bude zaključano, po propisima i ne sme da bude napunjen okvir u pištolju, te ukoliko je reč o sefu ne sme da učini dostupnim šifru sefa ni ključ istog.

d

Ukoliko Vlada Srbije donese mere koje su predložene pripadnici MUP-a će u narednom periodu izvršiti kontrolu radi utvrđivanja da li vlasnici oružja drže svoje naoružanje u skladu sa propisima.

K. K. učenik sedmog razreda je u sredu u jutarnjim časovima u OŠ "Vladislav Ribnikar” ubio osam đaka i čuvara te škole, i ranio šest đaka i nastavnicu istorije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve