Vesti
31.10.2021. 15:22
Tanjug

Istraživanje

Da su u Srbiji parlamentarni izbori sledeće nedelje ove liste bi prešle cenzus

izbori, glasanje
Izvor: Shutterstock

Kada bi se parlamentarni izbori u Srbiji održavali naredne nedelje Srpska napredna stranka osvojila bi 58,3 odsto glasova, a cenzus bi prešle još četiri liste, pokazuje istraživanje agencije Faktor plus.

Cenzus bi prešle Socijalisticka partija Srbije sa 9,4 odsto, S SP Dragana Ðilasa sa 5,4, koalicija DS S/POKS sa 4,3 i DJB Saše Radulovića sa 3,4 odsto, pokazuje istraživanje koje prenosi "Blic".

Svi ostali bi, prema istraživanju, bili ispod cenzusa.

Na granici su Zavetnici sa 2,9 odsto i Narodna stranka Vuka Jeremića sa 2,7, dok su iza DS (1,9), Savez zelenih (1,8), PSG i Dveri (1,5) i SRS sa 1,4 odsto.

Drugi ekološki pokreti mogli bi da računaju na tri procenta glasova ukupno, Jedinstvena Srbija na jedan, dok je 1,5 odsto ispitanika odgovrilo da bi glasalo za "neku drugu opciju".

izbori
Izvor: Shutterstock

Istraživanje pokazuje da bi naprednjaci na beogradskim izborima osvojili 44,3 odsto, ŠP 9,7, SPS 7, dok bi Incijativa Ne davimo Beograd dobila 6,4 procenata glasova.

Za Dosta je bilo u Beogradu bi glasalo 3,9 odsto ispitanika, koalicija DSS/POKS uzela bi 3,1, a Narodna stranka 2,9 odsto.

Savez zelenih 2,7, Zavetnici 2,5, DS 2,4 , a PSG 2. Za Dveri bi glasalo 1,3 procenta, za radikale 1,1, dok 10,7 odsto kaže da bi glas dalo nekoj drugoj opciji.

Na pitanje da li bi isto glasali na predsedničkim, parlamentarnim i gradskim izborima, potvrdno je odgvorilo 75 odsto ispitanika, 16 je reklo odrično, dok 9 odsto nema stav o tom pitanju.

Da li mislite da bi sve opozicione stranke izaći na izbore potvrdno je odgovorilo 44 odsto ispitanika, 20 procenata smatra da će sve stranke opozicije izaći samo u Beogradu, odrično je odgovorilo 7 procenata, a 16 smatra da neće, ali ostavlja mogućnost da se predomilse.

Njih 13 odsto nema stav.

Ispitanici su ocenama od 1 do 5 ocenjivali ključne faktore koji utiču na njihov izbor stranke ili ličnosti za koju glasaju.

Prem,a dobijenim rezultatima najveći uticaj imaju ekonomski napredak, i borba protiv kriminala i korupcije sa ocenbom od 4,3,. sledi stabilnost sa 4,2, a socijalna pravda sa 4,1.

izbori, glasanje
Izvor: Shutterstock

Odnos prema Kosovu dobio je ocenu 3,7, briga za zaštitnu sredine 3,3, a odgovrna nacionalna politika 3,8.

Direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić kaže da nema većih promena u poslednjih mesec dana kada je reč o rejtinzima stranaka.

On navodi da je slična situacija i sa predsedničkim izborima i ocenjuje da će Aleksandar Vučić ako bude kandidat, što je najverovatnija opcija, mnogo doneti listi oko SNS.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Podela ničega
Vuk JEremić

Opozicija

24.10.2021. 08:35

Podela ničega

Još i pre nego što su se dogovorili oko eventualnog zajedničkog programa, pa i oko definitivne odluke da li na izbore izlaze, tri stranke opozicije počele su dogovore o podeli još neosvojenih poslaničkih mandata
Close
Vremenska prognoza
light rain
11°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve