Vesti
07.06.2019. 14:51
Tanjug

Dačić i Lavrov u Sankt Peterburgu: Podrška Moskve će biti jasno izražena na sednici SB

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je nakon sastanka sa šefom ruske diplomate Sergejom Lavrovom u Sankt Peterburgu, da su detaljno razmatrali situaciju na KiM uči sednice Saveta bezbednosti UN koja je zakazana za 10. jun.

Dačić je na Međunarodnom ekonomskom forumu rekao da je Lavrova detaljno upoznao sa planovima Srbije po pitanju KiM, kao i da je mu je šef ruske diplomatije rekao da Moskva apsolutno podržava Srbiju i da će ta podrška biti jasno izražena i na sednici SB UN u ponedeljak.

"Sastanak je bio veoma važan zato što se desio u vreme posle najnovijih dešavanja na KiM, posle incidenata i upada na sever KiM i napada na snage UN, to jest misiju UN i ruskog predstavnika Unmika, a u oči zasedanja SB na kome ću učestvovati u ponedeljak", rekao je Dačić.

Povezane vesti - Dačić na novčanici od 100 dolara napisao "Kosovo je Srbija"

Kaže da je upoznao Lavrova detaljno šta će Srbija raditi u narednim mesecima, "kakvi su naši stavovi, vezano za ovo najvažnije pitanje".

"Da smo mi spremni na kompromis, ali da albanska strana ne želi dogovor i kompromis, da stalno ide sa rušenjem svih dogovora, da ne želi da ispuni ono što je potpisala pre šest godina, da formira ZSO, ali ne želi ni da ukine takse, niti da poštuje obaveze da bezbednosne i oružane snage ne dolaze na sever KiM", rekao je Dačić.

Kada se tome, navodi, doda i napad na snage UN, to jest mirovne misije, vidi se da oni ne žele da dođu do bilo kakvog rešenja.

"Lavrov me je upoznao i sa ruskim stavovima, tim povodom konstatovali smo da postoji veoma dobra kooridnacija između naša dva rukovodstva i da Rusija apsolutno podržava Srbiju i da će ta podrška biti jasno izražena i na sednici SB UN u ponedeljak 10. juna", naglasio je Dačić.

On je rekao da ponovo učestvuje na SPIEF-u, kao i prethodnih desetak godina, i da je svedok da je forum svake godine sve veći i bolje organizovan, kao i da ima sve više učesnika i zemalja koje su tu predstavljene.

"Iskoristim uvek forum za sastanke sa kolegama, kao i danas da sa koopredsedavajućim Mešovitog komiteta za saradnju Rusije i Srbije Jurijem Borisovom. Dogovorili smo se da na jesen bude zasedanje Mešovitog komiteta u Kazanju i da ćemo u narednih mesec dana imati sastanak dva kopredsednika u Moskvi", rekao je on i dodao da će sa ministrima dve zemlje tom prilikom detaljno analizirati ekoomsku saradnju Srbije i Rusije, kao i da je ta saradnja inače veoma dobra.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve