Vesti
14.04.2022. 18:40
Beta

Unija poslodavaca Srbije

"Deci je potrebno više od dva časa fizčkog u školi"

deca, dete, sport, fizičko
Izvor: Shutterstock

Unija poslodavaca Srbije (UPS) saopštila je da je pokrenula dve inicijative u vezi sa sportom, da se poveća broj časova fizičkog vaspitanja u školama i donese etički kodeks radi preventivnog suzbijanja negativnih pojava u sportu.

"Fizičke aktivnosti posredno, ali vrlo značajno utiču na opšte fizičko i mentalno zdravlje nacije, a samim tim i na poslovno, odnosno radno okruženje", naveo je UPS.

Razlog da se Unija oglasi tim povodom je, kako je navedeno, taj što poslodavci osećaju društvenu odgovornost da se izjasne o pojavi koja utiče na čitavu zajednicu, a posebno na fizički i mentalni razvoj njenog najosteljivijeg dela, dece i omladine.

Prva inicijativa se odnosi na promociju sporta među decom i mladima, uz povećanje broja časova fizičkog vaspitanja u školama, odnosno uvodjenje tog predmeta u visokoškolskim ustanovama.

UPS je ocenio da postojeći programi, koji predviđaju dva časa fizičkog vaspitanja nedeljno nisu dovoljni da bi se kod dece razvile društvene veštine, a ni održalo njihovo zdravlje.

Poslodavci zato smatraju da je nužno urgentno unaprediti realizaciju nastave fizičkog vaspitanja u školama, a u
skladu sa strategijama za razvoj sporta i za mlade, koje imaju vrlo slične ciljeve.

Anketa

Druga inicijativa UPS-a je predlog za donošenje Etičkog kodeksa u sportu sa ciljem da se edukuje društvo i preventivno suzbiju negativne pojave u sportu.

"Kao pokretači inicijative uvereni smo da bi Etički kodeks, koji bi važio za sportiste, ali i za trenere, funkcionere, roditelje, sudije i gledaoce, strateški uticao na ozdravljenje sporta i povratak pravog sportskog morala na stadione i u dvorane", naveo je UPS i dodao da je te inicijative prihvatio je i Socijalno-ekonomski savet Srbije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Bezbedno školovanje za 4.000 učenika
škola, učenici

Кikinda

06.04.2022. 13:34

Bezbedno školovanje za 4.000 učenika

Bezbednost dece u školama i kvalitetno obrazovanje vrednosti su koje kompanija NIS deli sa zajednicom u kojoj posluje. Tako je u okviru programa društvene odgovornosti "Zajednici zajedno“, NIS donirao sredstva u iznosu od 17 miliona dinara za unapređenje bezbednosti dece i nastavnika u 12 osnovnih i srednjih škola u Кikindi.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve