Vesti
12.01.2023. 22:55
Beta

Otvoreni razgovor

Šta to brine savetnika Stejt departmenta u Srbiji

1
Izvor: Beta / AP / Marko Drobnjakovic

Savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole izjavio je u Beogradu da je državnom vrhu Srbije izrazio zabrinutost zbog delovanja ruske paravojne grupe Vagner u zemlji i očekivanje da će ono biti okončano.

Na konferenciji za novinare posle odvojenih sastanaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, Šole je rekao da su poznate akcije Vagner grupe u ratnim područjima, u Libiji, Centralnoafričkoj Republici i sada u Ukrajini.

"Videli smo da grupa Vagner pokušava da regrutuje vojnike iz Srbije i drugih zemalja, mislimo da to ne treba da se nastavi. Znam da postoji zabrinutost ovde tim povodom, mi smo izneli naše brige. Radujemo se saradnji sa vladom u Beogradu, kao što radimo i sa drugim zemljama, na okončanju tog delovanja", kazao je Šole.

Ruski državni medij RT, koji je nedavno započeo rad u Srbiji, objavio je prošle nedelje oglas grupe Vagner za regrutovanje dobrovoljaca za rat Rusije protiv Ukrajine.

U Srbiji je zakonom zabranjen odlazak njenih državljana na strana ratišta, a kazne nisu predviđene samo za pojedince i grupe koje odlaze da ratuju, nego i za one koji "vrbuju ili podstiču" druge da odu na strana ratišta.

Šole je rekao i da SAD veruju da sve države treba da se pridruže sankcijama protiv Rusije "zato što ruske akcije u Ukrajini moraju da budu ne samo osuđene, nego i kažnjene".

"Rusija svakog dana vodi brutalan, neopravdan rat protiv Ukrajine, mi treba da se držimo zajedno, ponašanje Rusije je neprihvatljivo", naveo je Šole.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Hvala SAD zbog konstruktivne uloge u očuvanju mira u regionu"
1

Razgovor Brnabić-Šole

12.01.2023. 21:00

"Hvala SAD zbog konstruktivne uloge u očuvanju mira u regionu"

Premijerka Srbije Ana Brnabić je tokom sastanka s političkim savetnikom državnog sekretara SAD, Derekom Šoleom, izrazila nadu da će ova godina biti stabilnija, za razliku od prethodne, i zahvalila SAD zbog "konstruktivne uloge u očuvanju mira u regionu".
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve