Vesti
05.01.2022. 11:07
Tanjug

Koronavirus

Ðerlek: Potrebna nam je i četvrta doza

Mirsad Đerlek
Izvor: FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek izjavio je da se već razgovora o četvrtoj dozi zbog toga što efektivnost vakcina opada sa pojavom novih sojeva, kao i da veruje da će se u 2022. godini završiti priča sa koronavirusom.

"Bez obzira što nismo uspeli u većem obimu da ubedimo građane za vakcinaciju prvom i drugom dozom, ne znači da nismo uradili dobru stvar sa trećom dozom i da tako treba da nastavimo. Evidentno je da nam je potrebna i četvrta doza", kazao je Ðerlek za "Blic".
 

U ovom trenutku, kako je istakao, Komitet za imunizaciju kao najstručnije telo u Srbiji, sastavljeno od najvrsnijih stručnjaka virusologa, imunologa, epidemiologa, razmatra tu mogućnost.

"Evo vidimo da je Izrael već počeo da daje četvrtu dozu starijim od 60 godina sa velikim komorbiditetima, i verovatno će i u našoj zemlji u zavisnosti od epidemijske situacije Nacionalni komitet doneti najbolju odluku", objašnjava dr Ðerlek.

Kada je reč o četvrtoj dozi, u ovom trenutku se i dalje razmišlja, dodaje on, i kaže da u ovom momentu nije još uvek ništa odlučeno, ali se svakako o tome uveliko priča i razmatra kako bi se donela prava odluka koja će stupiti na snagu u pravo vreme.

"Upravo zbog toga što svaki novi soj smanjuje efektivnost vakcina na koju smo mi upozoravali, potrebne su buster doze. Ono što je bitno, postojeće vakcine još uvek dobro reaguju na nove sojeve, i moramo apelovati na ljude da se u što većem procentu vakcinišu. Buster je neophodan", dodao je.

Ðerlek ističe da čvrsto veruje u srpske stručnjake i da misli da će Nacionalni komitet odrediti tačan tajming kada će se krenuti u vakcinaciju sa četvrtom dozom kao i to koje će biti populacione grupe.
 

"Takođe verujem da ćemo u 2022. uspeti da završimo priču sa koronavirusom", zaključuje Ðerlek.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šekler ironično: Ako budemo pametni kao što smo obično pametni
Korona srbija

Koronavirus

27.12.2021. 17:35

Šekler ironično: Ako budemo pametni kao što smo obično pametni

Virusolog Milanko Šekler poručio je da je "potrošio sve pametne savete" i upozorio da bi zbog prazničnog slavlja ukoliko se ne budu poštovale mere u januaru moglo da bude više od 5.000 novozaraženih.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
30.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve