Vesti
19.04.2022. 11:28
Beta

Kosovo

Devet godina od Briselskog sporazuma

kosovo 26. 2. 2022.
Izvor: Shutterstock

Na današnji dan pre devet godina, posle nekoliko meseci pregovora uz posredovanje evropske šefice za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, tadašnji srpski i kosovski premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači postigli su Briselski sporazum.

Kako piše Radiokim.net, najvažnija tačka sporazuma vezana za formiranje Zajendice srpskih opština (ZSO) još nije ispunjena.

Predstavnici Beograda i Prištine su 19. aprila 2013. godine nakon šest meseci razgovora i deset rundi pregovora potpisali sporazum u 15 tačaka, od kojih se šest odnosi na ZSO.

Ostale tačke Briselskog sporazuma koje su se odnosile na integraciju Srba u kosovsku policiju, pravosuđe, ukidanje civilne zaštite, zatim održavanje lokalnih izbora na severu su ispunjeni.

Pitanje energetike na severu još nije završeno, a ni naznačajnije tačke sporazuma koje se odnose na formiranje Zajednice srpskih opština nisu ispunjene, navodi Radiokim.net.

ZSO bi Srbima na Kosovu trebalo da garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju.

Vlast u Prištini odbija da formira ovo telo uprkos ratifikaciji sporazuma u Parlamentu, izgovarajući se naknadnim mišljenjem Ustavnog suda. Od političara u Prištini često se može čuti da bi formiranjem ZSO bila stvorena Republika Srpska na Kosovu.

Dijalog Kosova i Srbije je u zastoju, iako se vode povremeni pregovori oko upotrebe registarskih tablica. Međutim, nema ni dijaloga na najvišem nivou izmedju Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija nema, a od kako je Kurti došao na vlast došlo je samo do jednog neuspešnog susreta.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kurti: Ono što je najvažnije za Srbiju nije i za mene
Aljbin Kurti

Kosovo

17.12.2021. 12:06

Kurti: Ono što je najvažnije za Srbiju nije i za mene

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti smatra da je formiranje Zajednica srpskih opština u interesu Srbije i da zbog toga kosovski zvaničnici nemaju potrebe da se time bave, prenosi Koha.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve