Vesti
15.10.2021. 06:05
R. E.

Kosovo

Aljbin Kurti – najopasniji čovek na Balkanu

Aljbin Kurti 14.10.2021.
Izvor: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Aljbin Kurti je jako opasan čovek. Jedan od onih kojima nije nikakav problem da vide i da proliju ljudsku krv. Na daljinski upravljač, što je nekada teže i monstruoznije nego da gledaš nekoga u lice, u oči, povučeš obarač i oduzmeš život. Da gledaš kako se život gasi u očima.

Kurti se verovatno gadi krvi i nije tet-a-tet neki veliki junak. Drčan sigurno da, retorički hrabar sa jasnom granicom – ume nepogrešivo da prepozna da je druga strana nervozna i da je spremna fizički da uzvrati. Na toj granici prestaje i retorička hrabrost. Motivi zašto se prištinski premijer odlučio za ovakav gest opet mogu biti razumljivi samo njemu i nikome više. Čovek ima izbore. Lokalni doduše, ali izbori su izbori.

Političari žive za izbore, sanjaju da na njima pobeđuju, pa tako i Kurti. A na Kosovu da dobiješ izbore, formula je prilično jednostavna, moraš da pokažeš mišiće, da te se plaše. Albanci na Kosovu su prilično jednostavni ljudi. Ne vole Srbe, vole iluziju da to što oni dole imaju, da je to država, da su je izvojevali, a ne da im je poklonjena krajem devedesetih.

Pošto veruju u bajke, onda im je valjda neopisivo lepo kada njihova država demonstrira svoje postojanje time što upadne na Sever sa specijalcima pa onda se oni raspucaju, onako nasumice, i onda to sve skupa izgleda onako baš moćno. Došli, videli, zaplenili plazmu i lekove, bacali suzavac i dimne bombe, pucali na okupljeni nenaoružani narod, teško ranili jednog Srbina i onda verovatno pod pritiskom odlučnosti Srbije i verovatno nekoga u Briselu, povukli se južno od Ibra.

U najboljem slučaju, bar što se Severa Kosova tiče, sve je to kao morska plima, odjednom se pojavi i onda nestane. S tom razlikom što je ovaj put čovek teško ranjen iz vatrenog oružja, od metka koji je ispalio Albanac, policajac koji nije bio gađan vatrenim oružjem.

Šarada koja je napravljena – konstrukcija da je to sprovođenje zakona Kosova i sprečavanje ilegalnog šverca, da se radi o akciji u kojoj je uhapšeno više lica i zaplenjeno na tone lekova, medicinske opreme i ostalog... Sve je to smešno i vređa inteligenciju. Za takvu vrstu akcije ne ide se bornim kolima i sa maskiranim specijalcima naoružanim do zuba bojevom municijom. Za tu vrstu borbe protiv kriminala koriste se druge državne službe poput carine, poreske policije, organa koji se bave korupcijom ako je ima.

Naravno, svima je jasno da je kada je pre nekoliko nedelja Kurti morao da podvije rep i povuče ROSU sa administrativne linije sa Srbijom, bilo je za očekivati kada će pokušati nešto slično. I da se razumemo, ne radi on to samo zbog rejtinga i lokalnih izbora.

On jasno demonstrira šta će biti njegov modus operandi – provokacija i sukob. Nestabilnost i u krajnjem slučaju oružani sukob sa Srbijom. Srbijom koja je na putu razvoja i ekspanzije i koja polako i sigurno izlazi iz balkanskih okvira na međunarodnu scenu.

Kao što rekosmo na početku, Kurti je opasan čovek. Ne libi se da na daljinu prospe krv i pamet. Ali i jedno i drugo su tuđi. Krv i pamet. Ako ste mislili da je on sam ovo smislio, verovatno se varate.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ekskluzivno: Fotografije prvog hapšenja Aljbina Kurtija (FOTO)
Kurti hapšenje

Kosovo

07.10.2021. 07:05

Ekskluzivno: Fotografije prvog hapšenja Aljbina Kurtija (FOTO)

Aljbin Kurti danas možda jeste poznat kao lider Samoopredeljenja, premijer Kosova i neko s kim je gotovo nemoguće pregovarati, međutim, u prošlosti je pažnju javnosti privlačio na drugačiji način. Bio je vođa studentskih protesta, prerušavao se u ženu, više puta je hapšen, a osuđen je i zbog terorizma.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve