Vesti
14.01.2023. 17:18
Beta

Ministarka.

Đedović: "Neophodna tranzicija ka čistijim izvorima energije"

Solarni paneli
Izvor: Shutterstock

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da je neophodno da Srbija sprovede tranziciju ka čistijim izvorima energije, ističući da se trenutno dominantno oslanja na ugalj u proizvodnji električne energije.

Đedović je u svom obraćanju na sednici skupštine Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA) u Abu Dabiju kazala da bi takva tranzicija morala da bude "pravedna", odnosno sprovedena tako da zaštiti sve zaposlene i lokalne zajednice koje su zavisne od industrije uglja.

Ona je, kako je prenelo ministarstvo u saopštenju, istakla da se Srbija obavezuje na slične ciljeve u sprovodjenju zelene tranzicije kao i EU, ali da nema jednak pristup finansijama kao države članice.

"U našem srednjoročnom planu, u narednih pet godina je niz strateških projekata za koje su neophodne investicije od pet milijardi evra, pre svega u proizvodne kapacitete, ali i za jačanje prenosne i distributivne mreže koja će nam omogućiti više OIE na mreži", kazala je ministarka.
 

U saopštenju se navodi da se na godišnjoj skupštini IRENE razmatraju najvažnija pitanja u vezi sa procesom energetske tranzicije na globalnom nivou, kao i da su se ove godine u Ujedinjenim arapskim Emiratima okupili šefovi vlada i država, ministri i donosioci odluka iz celog sveta, kao i multilateralne organizacije i predstavnici privatnog sektora.

Na dvodnevnoj konferenciji, predstavnici zemalja učesnica razmatraće kolektivni napredak sveta u primeni Pariskog sporazuma i njegove dugoročne ciljeve, perspektive energetske tranzicije u svetu, kao i ključne prioritete u različitim geografskim okruženjima i sektorima u okviru priprema za COP28.

Ministarka će, kako se dodaje u saopštenju, imati i bilateralne sastanke sa ministrom energetike UAE Suhailom al-Mazruijem i generalnim direktorom IRENA Frančeskom La Kamerom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve