Vesti
06.06.2022. 16:36
Beta

BiH

Dodik objasnio zašto je protiv uvođenja sankcija Rusiji

Milorad Dodik
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik zatražio je od Narodne skupštine Republike Srpske da se jasno izjasni da li je za uvođenje bilo kakve vrste sanckija Rusiji.

"Protiv sam uvođenja bilo kakvih sankcija Rusiji. Treba da ostanemo u poziciji neutralnosti, da RS ostane izvan procesa i globalnih dešavanja", rekao je Dodik, obraćajući se poslanicima u Narodnoj skupštini RS.

On je rekao da se ne mogu uvesti sankcije Rusiji, koja, kako je kazao, štiti međunarodno pravo i Dejtonski sporazum.

"Rusija nas štiti u Savet bezbednosti UN-a, zajedno sa Kinom stavila je veto na predlog rezolucije Velike Britanije o genocodu u Srebrenici", kazao je Dodik.
 

Srpski član Predsedništva BiH ocenio je da Velika Britanija vodi "pokvarenu politiku" u međunarodnim okvirima, da bi se na globalnom nivou vratila kao velika sila, dodavši da da mu je zbog toga "žao Evrope".

"BiH nije uspešan koncept, pogotovo onaj koncept, koji gura Zapad. Pitanje je da li je moguće da RS bude izvan tokova, koji su nepovoljni po nas", kazao je Dodik.
 

Prema njegovim rečima, RS ima odnose sa Srbijom, a taj bh. entitet uspeo je, kako je kazao, da postigne da Hrvatska nema neprijateljski stav prema Republici Srpskoj.

"Sa Hrvatskom imamo zajednički stav u vezi sa strukturom BiH, dva entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda", kazao je Dodik.
 

On je najavio da se može očekivati jači angažman međunarodne zajednice prema RS, zbog, kako je naveo, odnosa predstavnika ovog bh. entiteta prema Rusiji i politike nedodvoravanja Zapadu.

U Banjaluci se održava posebna sednica parlamenta RS na kojoj će se razmatrai informacija o "Međunarodnoj, političko i bezbednosnoj situaciji – mesto i uloga Republike Srpske". 

Po prvi put od postanka Republike Srpske, poslanicima u Narodnoj skupštini obraća se i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Rusija neće priznati nezavisnost Kosova"
kosovo 26. 2. 2022.

Slavenko Terzić

06.06.2022. 08:55

"Rusija neće priznati nezavisnost Kosova"

Nekadašnji ambasador Srbije u Rusiji, istoričar Slavenko Terzić izjavio je da Srbija ne treba da se priključuje sankcijama protiv Rusije jer to "nije u našem nacionalnom interesu".
Close
Vremenska prognoza
light rain
6°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve