Vesti
16.10.2021. 18:08
Tanjug

20. i 21. oktobra

Dvodnevna obustava rada advokata

advokati, sudije, sud
Izvor: Shutterstock

Upravni Adbor Advokatske komore Srbija (AKS) doneo je odluku o dvodnevnoj obustavi rada svih advokata u Srbiji iz protesta prema stavovima Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda o naplati troškova obrade kredita, koje smatra spornim.

Prema ovoj odluci, advokati neće raditi u sredu 20. oktobra i četvrtak 21. oktobra, što će dovesti do odlaganja suđenja i drigih postupaka.

Na sednici UO AKS koja je još u toku biće odlučeno i da li će i kada biti zakazana konferencija svih advokata u Srbiji kako bi se advokatura jedinstveno odredila prema pravnim stavovima Građanskog odeljenja VKS od 16. septembra, odnosno dopuni mišljenja u vezi sa naplatom obrade troškova kredita i stavom u vezi sa pravom banke da naplati klijentu premiju osiguranja kredita.

Takođe, treba da se odluči o datumu za sednicu skupštine AKS.

Pomenuti stavovi su sporni za advokaturu, koja već mesec dana negoduje uz ulične proteste tvrdeći da su ovi stavovi doneti u korist banaka, a na štetu građana, suprotno dosadašnjoj sudskoj praksi.

Prema ovim stavovima, građani bi počeli da gube većinu sporova protiv banaka, koje su do sada mahom dobijali, a troškove postupka su naplaćivali njihovi advokati koji ih u njima zastupali.

 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zašto štrajkuju advokati
advokati

Jednodnevni štrajk

24.09.2021. 08:25

Zašto štrajkuju advokati

Advokati u Srbiji će u petak u svim predmetima bez izuzetka stupiti u jednodnevni štrajk zbog spornih stavova Vrhovnog kasacionog suda (VKS) u vezi sa sa troškovima obrade bankarskih kredita i naplate premije osiguranja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
03.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve