Vesti
25.01.2023. 12:24
Beta

"Rad sistema stabilan"

EPS: Snabdevanje strujom sigurno, uprkos havariji u Kolubari

1
Izvor: Beta / JP EPS

Elektroprivreda Srbije (EPS) saopštila je da je, uprkos havariji na polju E u Rudarskom basenu (RB) Kolubara, rad sistema EPS-a stabilan i da snabdevanje građana i privrede ektričnom energijom sigurno.

Nakon što je na istočnom delu površinskog kopa Polje E, 24. januara popodne došlo do aktivacije postojećeg klizišta koja je zaustavila proizvodnju bagera "glodar 7" koji radi na otkopavanju uglja, ekipe za sanaciju izašle su na teren u najkraćem roku, a proizvodnja uglja u Ogranku RB "Кolubara" nije ugrožena, navedeno je u saopštenju.

Istaknuto je i da nema povređenih radnika, niti uticaja na snabdevanje električnom energijom naselja u zoni rudarskih radova.

Havarija u Kolubari

Klizište zaustavilo bager

1

Klizište zaustavilo bager

25.01.2023. 07:20

Havarija u Kolubari

U saopštenju se dodaje da su u toku radovi na terenu, a očekuje se da će bager, nakon sklanjanja zemlje koja je delimično zatrpala jednu spoljnu gusenicu bagera "glodar 7", biti transportovan na lokaciju, gde će u narednih desetak dana biti urađeni već ranije planirani preventivni mašinski radovi.

Najavljeno je da će biti pojačan rad bagera "glodar 8", a u petak će se uključiti i "glodar 2", kako bi se nadoknadile količine uglja koje kopa "glodar 7".

Rad svih proizvodnih kapaciteta EPS-a je stabilan, a na deponijama termoelektrana EPS-a ima 1,48 miliona tona uglja, što je za 5,4 odsto više od plana i deponije su potpuno spremne, navedeno je u saopštenju.

Snabdevanje građana i privrede električnom energijom je sigurno, a tokom januara EPS je izvezao električne energije u vrednosti 12,4 miliona evra.

I narednih dana biće nastavljen izvoz električne energije i to od sedam do 10 miliona kilovat-sati (7-10 GWh) dnevno.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

EPS: Transformacija – rizici i posledice
struja

Energetska tranzicija

21.01.2023. 20:05

EPS: Transformacija – rizici i posledice

Ukoliko se sprovede transformacija Javnog preduzeća "Elektroprivreda Srbije“ u akcionarsko društvo uz pomoć američkog strateškog partnera, već odomaćenog u nadležnom ministarstvu, rizici će biti drugačiji nego u slučaju privatizacije, ali posledice mogu biti jednako loše, pa i gore.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-6°C
07.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve