Vesti
17.02.2024. 16:27
Beta

Vučić iz Minhena

"EU ili nema ili ne želi da primeni mehanizme prema Prištini"

EU, Evropska Unija
Izvor: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Minhenu da je iz današnjih razgovarao sa predstavnikom EU Žozepom Borelom i izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, stekao utisak da EU "ili nema ili ne želi da primeni mehanizme prema Prištini" i da su oni spremni da prihvate da se radi o tranzicionom periodu ukidanja dinara na Kosovu. 

Vučić je o tome govorio novinarima iz Srbije u Minhenu gde uČestvuje na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti i gde je razgovarao s Borelom i Lajčakom.

"Što se toga tiče, mogu samo da kažem da mi se čini da Evropska unija ili nema ili ne želi da primeni mehanizme prema Prištini koja sprovodi ne samo jednostrane mere, već na svaki način pokušava da etnički očisti Kosovo od Srba, i to je ono što sam mogao da vidim kroz odgovore", rekao je Vučić.

On je preneo da je Srbija spremna da u ulestvuje u svakom razgovoru, ali da želi da vidi rezultate, a ne samo da se od Srbije "traži i očekuje, a da Priština ništa ne ispunjava".

Dodao je da su posebno govorili o odluci Kosova o dinaru koja je veći problem za Srbiju i da uz to postoji, kako je rekao, "jedna podmukla laž, jedna od mnogih podmuklih laži Aljbina Kurtija" - to što je Kurti "ovde poručio svima da smo u tromesečnom tranzicionom periodu, što su oni (EU) jedva dočekali da odlože svoju obavezu za naredna tri meseca", rekao je Vučić.

Objasno je da se taj tranzicioni period odnosi na to da "kada neko bude uhvaćen sa dinarima na Kosovu da mu ih neće oduzimati", ali nema rešenja kako će ljudi dobijati dinare pošto je zaustavljen transfer novca na svaki mogući način, a uz to i za 902 tamošnje institucije.

Vučić je rekao da očekuje poziv u Brisel narednih dana i da se "nada nekom rešenju".

Kazao da ne može ništa loše da kaže o Borelu koji je "normalan i korektan čovek" koji "na kraju krajeva razume šta je to što se događa", ali da je to "slaba vajda što se srpskog naroda tiče i što se svih nas tiče".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve