Vesti
17.02.2024. 10:29
Beta

Ivica Dačić

"Šta slavi Priština i na čemu im čestitaju države"

Ivica Dačić
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je, povodom 16 godina od donošenja deklaracije o nezavisnosti tzv. Kosova, da je 17. februar 2008, dan kada je srušen međunarodno-pravni poredak.

"Šta slavi Priština i na čemu im čestitaju države koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova, koju je Narodna skupština Srbije proglasila pravno ništavnom? Današnji dan, 17. februar, je dan kada je srušen međunarodno-pravni poredak i kada je ozvaničena politika dvostrukih standarda u tumačenju principa zaštite teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država, članica Ujedinjenih nacija", naveo je Dačić u pisanoj izjavi.
 

On je ocenio da je taj događaj pokušaj legalizacije viševekovnog etničkog čišćenja srpskog naroda na KiM i da 109 država od 193 članice UN nisu priznale nezavisnost KiM.

"Uz ogromnu podršku zapadnih velikih sila, zloupotrebljavajući i religijski muslimanski faktor, Priština nije uspela za ovih 16 godina da dobije međunarodno priznanje, niti će ga dobiti. Umesto čestitki, trebalo bi da ih bude sramota da podržavaju režim u Prištini, koji i dalje ubija jedan slobodarski i junački narod u srcu Evrope", naveo je Dačić.

On je dodao da je Srbija "opredeljena za mir i dijalog", ali da nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova i da očekuje  očekujemo da sve države poštuju teritorijalni integritet Srbije, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
20°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve