Vesti
16.02.2024. 15:00
Mihailo Paunović

ZSO

Sednica SB UN o stanju na Kosovu: Nerešeno

1
Izvor: ATAIMAGES / A. H.

Da li je ishod sednice Saveta bezbednosti UN o stanju na Kosovu i Metohiji diplomatska pobeda Srbije pokazaće jedino vreme.

Međutim, nema nikakve sumnje da je ovaj događaj izuzetno važan zbog svega onoga što joj je prethodilo, ali i zbog svega onoga što nas u budućnosti očekuje kada je reč o onome što zovemo normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

Bila je to, pre svega, prilika da se konačno čuje druga strana i da se predstavi realno stanje na terenu, odnosno sa kakvim se sve poteškoćama suočavaju Srbi sa Kosova. Srbija je uspela u svojoj nameri i argumentima poslala poruku da stanje na KiM nije dobro i da krivicu za to snosi prištinska strana. Zbog činjenice da je sednica bila javna, tu poruku mogli su da čuju svi, pa i oni koji su do tada o stanju na Kosovu sudili na osnovu informacija koje je plasirao Aljbin Kurti.

Najvažnije za srpsku stranu jeste to što niko nije mogao da ospori da su akcije Aljbina Kurtija u vezi sa ukidanjem dinara proizvele dodatnu nestabilnost i da predstavljaju opasnost za mir i bezbednost. U tome su se složile čak i države koje priznaju Kosovo, što je takođe važan aspekt u celoj priči.

Da zapadne države, pre svega Amerika, nisu zadovoljne politikom Aljbina Kurtija spekuliše se već mesecima, ali Njujork je bio prilika da se javno čuje šta ko o kome stvarno misli. Sve ono što smo od bliskih partnera Prištine mogli da čujemo na sednici još jedan je dokaz da kosovska politika i Aljbin Kurti nemaju bezuslovnu zaštitu.

Utisak je takav da su najoštriji prema Aljbinu Kurtiju bili oni koji najsnažnije podržavaju kosovsku nezavisnost. Tu, pre svega, mislimo na Ameriku, odnosno njenu ambasadorku pri SB UN Lindu Tomas Grifild.

Ona je direktno zahtevala da Kosovo obustavi odluku CBK pošto je, prema njenim rečima, odluka doneta bez odgovarajuće primene i konsultacija sa srpskom zajednicom.

“Još jednom tražimo da se obustavi primena uredbe dok se ne preduzmu sve procedure u skladu sa evropskim standardima i praksom dobrog upravljanja i da pogođeno stanovništvo bude dobro informisano o tom procesu“, rekla je ona i izrazila zabrinutost zbog “nekoordinisanog delovanja Vlade Kosova“ u vezi sa zatvaranjem paralelnih kancelarija Srbije na Kosovu.

Stav Velike Britanije je, očekivano, bio nešto mekši iako je predstavnik Velike Britanije istakao da je odluka Kosova da uvede evro ugrozila život srpske manjine na Kosovu i da bi Kosovska Vlada trebalo da pronađe održivo rešenje.

Bilo je važno šta će reći i predstavnik Francuske koji je naveo da je odluka Kosova da uvede evro imala negativan uticaj na život Srba i dodao da Francuska od Kosova traži da osigura stabilan period za takvu tranziciju. Dodao je da se od Kosova očekuje da bude osnovana Zajednica opština sa srpskom većinom, a od Srbije da odgovorni za napad u Banjskoj budu privedeni pravdi.

Kada je reč o predstavnicima Kine i Rusije, bilo je očekivano da ono što će reći ide naruku Srbije, ali je važno što su to mogli da čuju i drugi.

Predstavnik Kine rekao je da su uvođenje evra i progon Srba izazvali masovnu paniku i stvorili tenzije, koje su za Peking neprihvatljive. Istakao je da jednostrane akcije ne doprinose ni rešenju kosovskog problema, ni regionalnom miru i stabilnosti. Dodao je da Kina podržava rešenje do kog će se doći kroz dijalog i Rezoluciju 1244 i naglasio da tokom tog procesa teritorijalni integritet Srbije mora u potpunosti da bude poštovan. Predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama rekao je da je Srbima na Kosovu direktno ugrožen fizički opstanak i da su u pokušaju da se otarase nealbanskog stanovništva kosovske vlasti organizovale teror, kako bi Srbi zauvek napustili Kosovo.

On je rekao da Rusija zahteva hitne mere zaštite kosovskih Srba i prekid progona jer je mir na celokupnoj teritoriji Srbije moguć samo uz obostrano prihvatljiv dogovor Beograda i Prištine baziran na Rezoluciji 1244.

Na ovakav stav velikih sila Srbija ne može a da ne gleda pozitivno, a tome u prilog govori i izjava Aleksandra Vučića nakon održavanja sednice.

“Zadovoljan sam onim što smo mogli da čujemo. Najoštrije protiv nas i najviše na strani Prištine bile su Velika Britanija i Švajcarska. Bio sam iznenađen veoma korektnim istupom Francuza. Izuzetni su istupi Alžira, Kine, Rusije, Ekvadora, Sijera Leonea, Mozambika“, rekao je Vučić novinarima posle sednice u Njujorku naglasivši da “ovo neće rešiti  problem na KiM, ali da naš narod treba da zna da ćemo se boriti za njih“.

Srbija može da bude zadovoljna, međutim, da budemo do kraja iskreni, ovo nije prvi put da Kurtija kritikuju najbliži saveznici... Oni koji su ga stvorili. Poslednjih godinu i po dana (ako ne i duže) stičemo utisak da se Zapad polako ali sigurno distancira od Kurtija, ali do konačnog zaokreta nikako da dođe. Zbog toga treba biti obazriv i rezervisan dokle god Zapad ne pređe sa reči na dela.

Zato je sada, posle održavanja sednice SB UN, loptica u dvorištu Zapada koji mora da vidi šta će sa Kurtijem jer će on nastaviti po svome dokle god to bude mogao.  Evidentni su napori da se obnovi dijalog, ali da bi se on obnovio, Amerika i EU moraju da spreče Kurtijevo iživljavanje, ali i da na sto vrate temu Zajednice srpskih opština. Bez nje neće i ne može biti nikakvog pomaka.

Najvažniji odjek sednice SB UN o Kosovu jeste to što je Priština, u diplomatskom smislu, izgubila prednost koju je stekla posle događaja u Banjskoj. Sazivanje sednice SB UN o Kosovu ispostavilo se kao pametan potez Srbije i u sportskom žargonu, rezultat je sada izjednačen.

Sve ono što smo mogli da čujemo u Njujorku, ali i sve ono o čemu govore kosovska javnost i političari pokazatelj su da Kurtija samo treba pustiti da bude ono što jeste. Da mu ne treba olakšavati. Ukidanje dinara jeste još jedan dokaz da Kurti ne može da pobegne od svoje brzoplete prirode i da je sam sebi najveći neprijatelj. Odluka Centralne banke Kosova samo je još jedan u nizu njegovih autogolova i na Beogradu je samo da pusti da mreža konačno bude puna. U tom trenutku Amerika i EU biće primorani da reaguju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve