Vesti
14.02.2024. 09:50
Beta

Marko Đurić

"Za korak smo bliži međunarodnoj izolaciji Prištine"

Kosovo, Priština
Izvor: Shutterstock

Ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić ocenio je da je Srbija, nastupom svoje delegacije na sednici Saveta bezbednosti (SB) Ujedinjenih nacija (UN), za korak bliža međunarodnoj izolaciji Prištine.

On je, u intervjuu za "Večernje novosti", naveo da je premijer Kosova Aljbin Kurti svojim nastupom, "prvenstveno iznošenjem njemu svojstvenih mahinacija i lažnih konstrukcija stvarnosti, sada i celom svetu pokazao svoje pravo lice".

"Imamo sve razloge da budemo ponosni na istupanje predsednika Vučića pred najvažnijim forumom UN, jer je upravo njegov govor uključio crveni alarm zbog kojeg su se predstavnici čak i onih članica UN koje priznaju tzv. Kosovo - dakle ne samo predstavnici država nepriznavača - otvoreno deklarisali za zaštitu prava Srba i tako stali na stranu Srbije", rekao je Đurić.

Naveo je da očekuje da u narednom periodu vidi konkretizaciju osuda delovanja Prištine i Kurtija kroz šire mehanizme sankcija.

Ocenio je da je veoma značajno što se toliki broj članica, na poziv Srbije, odazvao pozivu i učestvovao u diskusiji iskazavši negativan stav prema postupcima prištinske strane.

"Kao zvaničan dokument visokog tela UN, Rezolucija 1244 nikada ne može biti osporavana, jer su nju donele članice UN kao najvažnije međunarodne organizacije. Zahvalni smo našim tradicionalnim prijateljima (Rusiji i Kini), kao i mnogim drugim zemljama koje su u svojim obraćanjima pozvale na poštovanje povelje UN i Rezolucije 1244", rekao je Đurić.

On je naveo da je predsednik Srbije vratio pitanje Kosova i Metohije u međunarodnu zajednicu.

"Imali smo prilike da čujemo ozbiljnu zabrinutost 13 od 15 članica SB zbog Kurtijeve nedavne odluke o zabrani dinarskog plantnog prometa, kao i osudu tog poteza od strane četiri od pet stalnih članica SB UN", rekao je Đurić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić i Micotakis o bratskim odnosima, ekonomiji, Kosovu, EXPO 2027...
1

Sastanak u Beogradu

12.02.2024. 12:05

Vučić i Micotakis o bratskim odnosima, ekonomiji, Kosovu, EXPO 2027...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su se Srbija i Grčka uvek uzajamno podržavale po pitanju teritorijalnog integriteta i da veruje da će tako biti i u budućnosti.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve