Vesti
09.02.2024. 07:59
Beta

Na kraju rasprave...

Vanredna sednica SB UN o Kosovu: Izjave stalnih članica

Savet bezbednosti UN
Izvor: Shutterstock

Stalne članice Saveta bezbednosti UN izrazile su rezerve prema nameri Prištine da jednostrano i bez adekvatnih konsultacija sa partnerima zabrani upotrebu dinara na Kosovu i pozvali je da odloži primenu te mere.

Tokom rasprave na vanrednoj sednici SB UN o situaciji na Kosovu, zakazanoj na zahtev Beograda, američka ambasadorka pri UN Linda Tomas-Grinfild izjavila je da je Vašington izrazio rezervu prema odluci da evro bude jedino sredstvo plaćanja na Kosovu.

Ona je pozvala Prištinu da odloži primenu te mere dok ne budu definisani odgovarajući mehanizmi, u skladu sa evropskim standardima.

Tomas-Grinfild je kritikovala i nedavne akcije kosovske policije povodom zatvaranja tri "paralelne" srpske opštine i upad u prostorije nevladine organizacije Centar za zajednice u Prištini, navodeći da ti potezi nisu u skladu sa nastojanjima Prištine da stvori multietničko društvo.

Sa druge strane, Tomas-Grinfild je rekla da SAD očekuju da Srbija procesuira odgovorne za oružani sukob u selu Banjska 24. septembra prošle godine.

Britanski ambasador pri UN Džejms Kariuki rekao je da Srbija i Kosovo "moraju da poštuju preuzete obaveze i da izbegavaju jednostrane akcije kako bi postavili osnove za obostrano prihvatljiv i održiv dogovor".

Povodom odluke prištinskih vlasti da zabrane upotrebu dinara na Kosovu, Kariuki je rekao da postoji problem zbog njenog uticaja na manjinske zajednice.

Naveo je da je potrebno osigurati da Srbi i druge zajednice i dalje primaju prihode u dinarima do pronalaska održivog rešenja.

Kariuki je, poput Tomas-Grinfild, kazao da London poziva Srbiju da privede pravdi odgovorne za sukob sa kosovskom policijom u selu Banjska.

Zamenik ruskog ambasadora pri UN Dmitrij Poljanski optužio je Prištinu da sprovodi "antisrpski teror" sa ciljem da sve srpsko stanovništvo zauvek napusti teritoriju Kosova, i od članica SB UN zatražio da stanu u zaštitu kosovskih Srba.

Poljanski je rekao da su uznemiravanja i proizvoljna hapšenja Srba dostigli neverovatan nivo i da je oko 40 odsto kosovskih Srba napustilo tu teritoriju zbog poteza Prištine, uključujući povrede glasačkog prava nealbanskih zajednica i oduzimanje njihove imovine.

On je kazao da je odluka Prištine da ukine dinar kao sredstvo plaćanja stvorila ekonomsku neizvesnost za veliki broj pripadnika manjinskih zajednica i dodao da se time rizikuje novo izbijanje etničkog nasilja.

Kineski ambasador pri UN Žang Jun izjavio je da jednostrane akcije Prištine ne doprinose rešavanju kosovskog pitanja, već da izazivaju tenzije koje Peking smatra "veoma ozbiljnim".

Žang je rekao da Peking od Misije UN na Kosovu traži da zahteva ukidanje "nezakonitih i nerazumnih" odluka Prištine, a od kosovskih vlasti da odmah odustanu od njih.

Naveo je da situacija na Kosovu utiče na stabilnost Balkana i Evrope i ponovio poznati stav Pekinga da Beograd i Priština treba da postignu obostrano prihvatljivo rešenje kroz dijalog, u okvirima Rezolucije 1244 SB UN, uz poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve