Vesti
21.09.2021. 14:02
Tanjug

Aleksandar Vučić

"Evropska unija nudila povlačenje ROSU uz uslove koje sam odbio"

vučić
Izvor: FOTO TANJUG / STRAHINJA ACIMOVIC

Da je Srbija prihvatila uslove koji su joj traženi odmah bi se povukle ROSU jefinice, ali mi te uslove nismo nismo prihvatili, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić posle sednice saveta za nacionalnu bezbednost.

Kako je naveo odgovarajući na pitanje šta su tačno nudile EU i Kvinta, naveo je, prvo da mi tražimo da se jedinice Rosu povuku bez njihovih uslova.

"A to što oni nude bi značilo da treba da budemo srećni i zadovoljni i da vičemo kako je divno rešenje što će da nam daju proba tablice i da nam stave stikere. Ne bi nam ubuduće oduzimali tablice, pustili bi sa KM i PR. Srpske tablice sa Kosova bi pustili kao svoje građane, ali građane centralne Srbije ne. Uzeli bi zlatnu sredinu, malo čak kao navijali za nas a da ovi mogu da ostvare svoje ciljeve", precizirao je Vučić.

A to bi se, kako je rekao,o predstavljalo kao kompromis.

"Ne može. Poštujemo mi dobru volju EU, čestitamo mi njima na svemu tome, ali te šibica fazone koje Albanci pokušavaju da nam prodaju to ne može", bio je izričit Vučić.
 

Dodao je ako je izabrao da kaže ne na takve ponude, iako mu je uvak lakše da kaže da.

Vučić je takođe poručio da Srbija ne želi da razvija osvetnički stav prema Prištini uvođenjem nekih mera, jer od toga niko nema koristi i one se preduzimaju kada država štiti svoj interes.

Vučić je novinarima nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost rekao da Srbija traži poštovanje Briselskog sporazuma i u okviru njega formiranje Zajednice srpskih opština.

Aleksandar Vučić
Izvor: FOTO TANJUG / STRAHINJA ACIMOVIC

"Ne može to na ovakav način da se vrši pritisak. Suština je formiranje Zajednice srpskih opština... Hajde zaustavite se malo i bavite se suštinom", rekao je Vučić.

Na pitanje kako komentariše sinoćnju izjavu Bislimija da zajednica srpskih opština neće biti formirana, Vučić kaže da je on ključni čovek i da jedino govori istinu kada je reč o njihovim namerama prema Srbima.

Njegova mržnja prema Srbima, kaže Vučić, toliko je velika i tada mu treba verovati jer govori istinu.

"Ja to želim da čujem od Evropske unije. Mi smo postavili pitanje Evropskoj uniji ima li Briselskog sporazuma ili nema. Zašto da dolazimo u Brisel ako tog sporazuma nema ili samo za Prištinu važi da kada im se sviđa oni sporazu primenjuju, a kada im se nesviđa, oni ga ne primenjuju", naveo je predsednik.
 

Vučić je ponovio da se obe strane pozivaju na popuštanje samo kada je Priština 100 odsto kriva.

Kada pišu notu i pozivaju obe strane to, kaže Vučić, znači da "štite albansko čedo ili kako je zovu kosovsku državu od srpskog hegemona.

A kada kažu da je Srbija kriva, onda to znači da smo napravili neku manju grešku.

"Mi moramo da budemo spremni na dvostruke aršine i licemerje, da bi bilo drugačije morate da me ućutkate, ali, eto, ja neću...", kazao je predsednik.

Upitao je šta je Srbija uradila da bi se dogodilo ovo juče na administrativnim prelazima sa Kosovom.

"Šta je Srbija uradila za ovo juče, šta smo napravili da li smo poslali vojsku policiju, jesmo li povredii nekoga, uništili vozilo, bacili suzavac."

Dodao je da se na presretnutim komunikacijama može videti koliko su uplašeni ti sa dugim cevama i iza svakog drveta vide, kaže, Milana Radojčića.

"Tolki junaci a takav strah imaju", rekao je predsednik i zaključilo "da smo ustanovili da Srbija ništa nije uradila.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Danas je jedan od najtežih dana za naš narod na Kosovu"
Predsednik Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić

20.09.2021. 18:30

"Danas je jedan od najtežih dana za naš narod na Kosovu"

Povodom situacije na severu Kosova i raspoređivanja specijalnih policijskih snaga Rosu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naveo da je situacija veoma ozbiljna.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
15°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve