Vesti
28.09.2023. 19:05
Beta

Peter Stano

EU se oglasila o Danu žalosti u Srbiji i istrazi sukoba na Kosovu

EU, Evropska Unija
Izvor: Shutterstock

Evropska unija (EU) se suštinski protivi veličanju i oplakivanju zločinaca i terorista, rekao je portparol EU Peter Stano povodom proglašenja Dana žalosti u Srbiji posle sukoba u selu Banjska na severu Kosova.

Stano je naveo da je 25. septembra, kada je na Kosovu proglašen Dan žalosti, Kancelarija EU u Prištini istakla zastavu EU na pola koplja u čast "žrtvama užasnog terorističkog napada u nedelju", dok Delegacije EU u Beogradu to nije učinila u Beogradu, 27 septembra, kada je Dan žalosti bio u Srbiji.

"Napadače nikada ne treba izjednačavati sa žrtvama", naveo je Stano u pisanom odgovoru za Radio slobodna Evropa (RSE).

Zvaničnici EU insistiraju da je neophodna istraga napada u Banjskoj i da će u skladu sa rezultatima istrage EU odlučiti kako da postupi.

Stano je novinarima u Briselu da je EU zajedno s partnerima u regionu i SAD veoma uključena u istragu oružanog sukoba u Banjskoj i da "ono što se dogodilo u nedelju mora biti rasvetljeno jer će biti posledica".

"Veoma jasan stav EU je da je ono što se dogodilo bio teroristički napad i da se mora istražiti ko su oni koji su za to odgovorni, upleteni ili to planirali i da moraju biti izvedeni pred pravdu, a EU će o tome dati sud kad se to razjasni", rekao je Stano.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić izneo nove detalje o sukobu u Banjskoj
1

"Sad imamo više podataka"

27.09.2023. 22:14

Vučić izneo nove detalje o sukobu u Banjskoj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Dan žalosti u zemlji proglašen zbog smrti svih osoba u oružanom sukobu na severu Kosova, a ne samo Srba, osporivši stav albanskog premijera Edija Rame da je to neprihvatljiv i neevropski potez.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
09.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve