Vesti
11.08.2021. 18:05
R.E.

Beograd ne zaboravlja

Gde će se nalaziti Gagin i Milenin skver, spomenik Dušku Radoviću...

Beograd
Izvor: Shutterstock

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda je usvojila inicijative da glavni grad dobije ulicu Ljubana Jednaka, skver nazvan po Mileni Dravić i Draganu Nikoliću, park Mike Oklopa, kao i da bude podignut spomenik Dušku Radoviću, saopštio je Beoinfo.

Kako se navodi, Komisija je usvojila inicijative koju su podneli predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svojstvu građanina, Svetozar Dančuo i građani naselja Busije da jedna ulica u Beogradu ponese ime Ljubana Jednaka, jedinog preživelog Srbina u masakru koji su izvršile ustaše u crkvi u Glini 1941. godine.

Komisije je usvojila i inicijative koje je zamenik gradonačelnika Goran Vesić u svojstvu građanina podneo da se javna površina na uglu ulica Mileševske i Cara Nikolaja imenuje skverom Milene i Gage, po glumcima Dravić (1940-2018) i Nikoliću (1943-2016), kao i da se prostor ispred Bulevara kralja Aleksandra 84 nazove parkom Mike Oklopa, po književniku Milanu Oklopdžiću (1947-2007).

Komisija u kojoj su akademik Matija Bećković, književni istoričar Milivoj Nenin, pesnik Ljubivoje Ršumović, reditelj Miloš Radović i profesorka srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Zorica Hadžić, usvojila je inicijativu da književniku Dušku Radoviću (1922-1984) bude podignuto spomen-obeležje na Topličinom vencu.

Usvojena je i inicijativa da stepenište od Gardoške ulice do platoa Milenijumske kule u Zemunu bude nazvano po istoričaru Miodragu A. Dabižiću, koji je bio i osnivač Turističkog društva Zemuna 1957. godine.

Komisija je usvojila i inicijativu Udruženja ratnih vojnih invalida da novo spomen-obeležje žrtvama rata i braniocima otadžbine stradalim u ratovima 1990-1999. godine bude podignuto na javnoj zelenoj površini, na skveru između ulica Hajduk-Veljkov venac i Nemanjine, ispred Železničkog muzeja.

Članovi Komisije usvojili su i inicijativu Saveza jevrejskih opština da se postavi kamen-obeležje "Kamen spoticanja" na trotoaru ispred ulaza zgrada u ulicama Kosmajskoj 9, Solunskoj 8, Dobračinoj 30, Gundulićevom vencu 53 i Ulici Andre Nikolića 29.

Kako je saopšteno, usvojena je inicijativa Zadužbine "Milan Mladenović" da bude postavljena spomen-ploča muzičaru na zgradi u Ulici Milutina Milankovića 23, kao i inicijativa Udruženja "Mazal - Jevrejsko žensko društvo", da bude postavljena spomen-ploča na zgradi Robnog magazina "Buli" u Ulici kralja Petra 19.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Cena da se smrzneš: Evo za koliko je prodat najskuplji kvadrat u Beogradu
Beograd na vodi

Beograd na vodi

22.07.2021. 19:20

Cena da se smrzneš: Evo za koliko je prodat najskuplji kvadrat u Beogradu

Najskuplji kvadrat stambenog prostora u drugom kvartalu ove godine kupljen je kompleksu "Beograda na vodi" po ceni od 9.721 evra, navodi Republički geodetski zavod u izveštaju sa tržišta nepokretnosti za drugi kvrtal 2021.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve