Vesti
31.08.2023. 16:13
Beta

Važno

Hoćemo li imati dovoljno gasa ove zime? Evo šta kaže predsednik...

Gas
Izvor: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da se nada da niko neće uskratiti Srbiji gas koji je plaćen.

On je, nakon obilaska rekonstruisanog puta Raška-Novi Pazar, odgovarajući na pitanje novinara da se izjasni o stavu mađarskog premijera Viktora Orbana da bi zbog oštećenja gasovoda Turski mogao da izbije rat, rekao da se nada da nikom to neće pasti na pamet.

"To je Viktor uslovno govorio, suština je u tome da se nadamo da nikome neće pasti na pamet da nam tokom zime uskrati ono što smo izgradili, platili i kupili u Mađarskoj i Srbiji. Nemam nikakvih naznaka da je to moguće", rekao je Vučić dodajući da ako bi se to dogodilo "za nas bi to bila kataklizma".

On je dodao da sada postoje velike rezerve gasa, oko 630 miliona kubnih metara, ali da ne može gasna mreža da crpi dovoljne količine gasa iz Mađarske i Banatskog dvora zbog propusne moći.

"Možemo da izvučemo maksimalno šest miliona kubnih metara dnevno sa dva mesta, a zimi je potrebno u pojedinim danima 16 miliona kubnih metara i tada kpujemo deset miliona kubnih metara, a šest vučemo iz rezervi", rekao je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Otkriveno novo polje gasa
gas, gasovod

Austrija

28.07.2023. 14:35

Otkriveno novo polje gasa

Austrijska naftna i gasna grupa OMV saopštila je da je otkrila "najveće polje gasa u Austriji u poslednjih 40 godina", izražavajući nadu da bi to moglo da ograniči zavisnost od Rusije.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
19°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve