Vesti
19.12.2021. 11:42
Tanjug

Aleksandar Vučić

"Hvala što radite da bismo i za praznike imali struju"

KOSTOLAC TERMOELEKTRANA VUCIC
Izvor: FOTO TANJUG / TARA RADOVANOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je termoelektranu u Kostolcu i zahvalio rudarima zbog toga što rade i na praznike kako bi građani imali struju.

Na ulazu u termoelektranu Vučića su dočekali rudari kojima je doneo posluženje pošto slavi svetog Nikolu i čestitao svima kojima je to, takođe, slava.

Predsednik je u razgovoru sa rudarima rekao da su nekada svi govorili kako će rudari da ruše nekog u državi, dok je sada obrnuta situacija i da je on taj koji podržava rudare.

"Ne bismo imali struju da nemamo ugalj i termoemltrane, da nemamo vas i hvala vam na tome", rekao je Vučić i dodao da zato danas u teškim uslovima svaka kuća ima struju i može svaka fabrika da radi.

"Sve najbolje vama i vašim porodicama i srećana slava onima koji danas slave svetog Nikolu", poručio je Vučić.

Na površinskom kopu Drmno proizvede se oko devet miliona tona uglja godišnje, a u termoelektranama Kostolac A i Kostolac B šest miliona megavat časova električne energije.

Tokom otvorene sednice Vlade Srbije održane u utorak, zbog ispadanja iz sistema većeg dela proizvodnih pogona u obrenovačkim termoelektranama, predsednik Vučić je rekao da je bez ikakvog razloga došlo do poremećaja u sistemu cevnih kotlova na jednoj od termoelektrana u Kostolcu, pa je morao da bude isključn jedan blok snage 350 megavata.

Vučić je u petak, kada je održao sastanak sa predstavnicima energetskog sektora i vlade, rekao da je 9.000 kilodžula kalorijska vrednost uglja iz kostolačkog kopa Drmno, koji snabdeva termolektranu u Kostolcu i koji sa 1.000 tona dnevno snabdeva i elektranu Morava u Svilajncu.

U kostolačckim termoelektranama u toku je modernizacija, kako opreme na kopu, tako i proizvodnih pogona, zatim realizacija projekata koji treba da doprinesu manjem zagađenju vazduha i tla, ali i izgradnja novog bloka Kostolac B3 snage 350 megavata, koju gradi kineska kompanija CMEC.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pera Detlić u EPS-u
Milorad Grčić

Zašto nije bilo struje?

18.12.2021. 00:31

Pera Detlić u EPS-u

Svega ovoga ne bi bilo da je Pera otišao pravo u policiju, glasi jedna od legendarnih replika iz crtanog filma o Peri Detliću, u kojem "lakoverni detlić“ kopa tragajući za nepostojećim ćupom zlata. Ako bismo tu situaciju prebacili na teren elektroenergetskog sistema Srbije, koji je sa prvim većim snegom doživeo potpuni kolaps, mogli bismo reći da svega ovoga ne bi bilo da je neko (čitaj Milorad Grčić) na vreme rekao da nema dovoljno uglja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve