Vesti
03.10.2023. 10:01

Igor Jurić

Kako će funkcionisati sistem "Pronađi me" za decu koja nestanu u Srbiji

1
Izvor: Shutterstock

Sistem uzbunjivanja javnosti kada dete nestane "Pronađi me" trebalo bi da proradi 1. novembra, a funkcionisaće sinhronizovano, i elektronski mediji, kada ih MUP obavesti, moraće istog momenta da prekinu program da bi objavili informaciju o slučaju, saopštio je Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić" i direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu.

U svetu poznat kao "Amber alert", sistem uzbunjivanja javnosti kod nas je dobio ime "Pronađi me" i prema rečima Jurića on će raditi kada MUP izda instrukcije kada treba da se objavljuju informacije o detetu, ističući da će biti potrebno da se ispune kriterijumi kako bi se pokrenuo.

Zvanično će proraditi od 1. novembra pa nestanak deteta više neće biti problem samo porodice i policije, nego ćemo svi moći da pomognemo. 

"Ako znamo da se na godišnjem nivou prijavi nestanak do 1.500 maloletnika, bilo bi besmisleno da se za svakim sistem pokreće, jer se najveći broj njih pronađe. U 2022. godini prijavljen je nestanak 1.523 mališana, a 1.518 je pronađeno. Za petoro dece nismo imali vesti na kraju te godine", izjavio je za RTS Jurić.

Naveo je da je sistem "Pronađi me" namenjen deci koja su u životnoj opasnosti.

"Ako se prijavi nestanak deteta koje je mlađe od sedam godina, sistem će se automatski pokrenuti. Ako je dete mlađe od 18 godina, a u tom momentu mu je potreban lek za opstanak, ima neki oblik invaliditeta, autizam, pokrenuće se sistem. To su samo neki od kriterijuma. To je prva faza", objašnjava Jurić.

Dodaje da se u drugoj fazi uključuju svi ostali činioci - tržni centri, benzinske pumpe, markentiške i reklamne agencije koje poseduje elektronske bilborde...

Govoreći o tome kako će u praksi izgledati sistem, Jurić kaže da će mediji dobiti obaveštenje od MUP-a da u istom trenutku prekinu program da bi preneli informaciju o nestalom detetu sa fotografijom, koju će kasnije imati obavezu da unište.

"Svi elektronski mediji - nacionalni i lokalni će morati da prenose informaciju na svakih 30 minuta u prvih osam sati, posle 48 sati na svakih sat vremena, nakon čega mediji nemaju obavezu da je prenose. Biće uključeni i mobilni operateri, železničke i autobuske stanice i aerodrom 'Nikola Tesla'...", naveo je Jurić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Igor Jurić potpisao sporazum sa MUP-om: "Pređen korak od sedam milja"
amber alert

Amber alert

23.06.2023. 15:33

Igor Jurić potpisao sporazum sa MUP-om: "Pređen korak od sedam milja"

Minstar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i osnivač Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić potpisali su sporazum koji, između ostalog, podrazumeva tešnju saradnju na polju preventivnih aktivnosti vezanih za bezbednost dece, što u virtuelnom što u realnom svetu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve