Vesti
11.02.2024. 10:00
Beta

Ivica Dačić

Zašto je bilo otpora da sednica Saveta bezbednosti bude otvorena

Dačić ATA
Izvor: Miloš Tešić / ATAImages

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da Rezolucija Evropske unije o izborima u Srbiji predstavlja politički pamflet koji ne obavezuje druge institucije da po njoj postupe, ali da ostaje gorak ukus da je Srbija ukaljana.

On je naveo da su postizborni potezi opozicije strategija kako da se ne prizna "težak izborni poraz" i da se iz "još jedne izgubljene bitke izvuče što veća korist".

"Izbori su u svakoj demokratskoj državi isključivo unutrašnje pitanje i niko spolja u njih ne može da se meša. Nijedna država koja ima minimum dostojanstva to neće da dopusti", rekao je Dačić za Kurir.

Povodom sednice Saveta bezbednosti ujedinjenih nacija u SAD, na kojoj je učestvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Dačić je ocenio da to pokazuje da je Srbija uvažena na međunarodnoj sceni, da njeni stavovi imaju odjek i da se poštuju čak i od onih koji najviše podržavaju Prištinu.

"Srbija je ostvarila nekoliko veoma važnih stvari, najpre je uvažen naš zahtev za hitnu sednicu Saveta bezbednosti, zatim uspeli smo da osiguramo da ta sednica bude otvorena za javnost i na kraju, govorom predsednika Vučića dali smo našu najubednjiviju argumentaciju u vezi sa stanjem na Kosovu i Metohiji, koju niko ne može da opovrgne", rekao je Dačić.

On je naveo da je svestan da postoje države od kojih ne može da se očekuje da promene svoj stav po pitanju Kosova.

"Oni kao da su znali da će to biti izuzetno ubedljiv nastup Srbije i njenog predsednika, pa je bilo dosta otpora da sednica Saveta bezbednosti bude otvorena, pre svega od velikih zapadnih država", istakao je Dačić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić sa Guterešom sumirao glavne poruke sa sednice SB UN
1

Razgovor u Njujorku

09.02.2024. 19:05

Vučić sa Guterešom sumirao glavne poruke sa sednice SB UN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Njujorku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom o vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu kao i o aktuelnoj globalnoj situaciji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
04.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve