Vesti
29.09.2021. 09:50
R.E.

Kao na Kubi

Iz Srbije evakuisan CIA obaveštajac zbog "havanskog sindroma"

CIA
Izvor: Shutterstock

Obaveštajac CIA evakuisan je iz Srbije zbog "havanskog sindroma", piše "Volstrit džornal", pozivajući se na sadašnje i bivše zvaničnike SAD.

U tekstu se navodi da je CIA proteklih nedelja evakuisala obaveštajca koji je služio u Srbiji i koji je pretrpeo ozbiljne povrede nastale zbog neuroloških napada, poznatih kao "havanski sindrom".

Incident na Balkanu o kojem, kako navodi list, ranije nije bilo izveštaja, poslednji je u nizu onoga što zvaničnici opisuju kao stalni napad nečim što bi, kako se sumnja, mogla biti neka vrsta usmerenog energetskog izvora.

Oko dve stotine američkih zvaničnika i članova njihovih porodica razbolelo se od takozvanog "havanskog sindroma", misteriozne bolesti, čiji su simptomi migrene, mučnina, poremećaj pamćenja i vrtoglavica, prenosi RTS.

Zvaničnici iz američke ambasade su prvi put prijavili slučaj 2016. godine na Kubi.

Sredinom jula više od dvadeset zvaničnika SAD u Beču prijavilo je simptome slične Havanskom sindromu, misterioznoj bolesti mozga, otkako je predsednik Džozef Bajden preuzeo dužnost u januaru.

U izveštaju Vlade SAD objavljenom prošle godine, navodi se da je "usmerena" radio-frekvencija najpouzdanije objašnjenje za misteriozne simptome koje imaju diplomate stacionirane u američkim ambasadama u Havani i drugde.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

CIA službenik prijavio misteriozni "Havana sindrom"
bolest, psihijatar

Vratio se iz Indije

21.09.2021. 08:58

CIA službenik prijavio misteriozni "Havana sindrom"

Službenik američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) koji je ovog meseca putovao sa direktorom CIA Vilijamom Burnsom u Indiju, prijavio je simptome "Havana sindroma", preneli su CNN i "Njujork tajms".
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
11°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve