Vesti
27.12.2021. 14:24
Tanjug

Usvojena metodologija

Izbori u Srbiji: Kakav nadzor će imati mediji

televizor
Izvor: Shutterstock

Kopredsedavajući Privremenog nadzornog tela za praćenje medija Rade Veljanovski izjavio je da je to telo usvojilo metodologiju praćenja rada medija i njihovog odnosa prema političkim akterima u predizbornoj kampanji, ali i u periodu pre raspisivanja izbora.

Veljanovski je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da će im u radu pomoći REM čijih šest predstavnika su članovi Privremenog nadzornog tela, jer će, kako kaže, dobijati nedeljne izveštaje o tome kako se ponašaju mediji.

"Mi ćemo o tome obaveštavati javnost", rekao je Veljanovski.

Prema njegovoj oceni, mediji nisu naročito zaintresovani za rad Privremenog nadzornog tela i to, kako kaže, ne smatra konstruktivnim imajući u vidu važnost trenutka i izbora koji će biti održani 3. aprila.

Podsetio je da je Privremenog nadzorno telo za praćenje medija ranije uputilo apel političarima da ne idu selektivno na gostovanja, jer su neophodne debate onih koji različito misle.

Član Privremenog tela ispred REM-a Srđan Miljković rekao je da je metodologija praćenja zasnovana na OEBS-ovim smernicama i na osnovu zaključka Međustranačkog dijaloga iz kojeg je nastalo privremeno telo.

"Metodologija je posledica dugogodisnjeg iskustva službe za nadzor REM-a koje ima u decenijskom praćenju kampanje", rekao je Miljković.
 

On je objasnio da će se meriti programsko vreme koje će mediji da pruže učesnicima kampanje, da li se poštuju zakoni, utvrđivaće se na koji način mediji izveštavaju o učesnicima, tu se misli na tonalitet predizbornih priloga, a pratiće se i analizirati najfrekventnije teme medijskih nastupa.

Takođe, meriće se vreme koje je posvećeno državnim funkcionerima, kao i oglasne poruke.

Miljković je novinarima preneo da je sednici prisustvovao i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić koji je na pitanje o dvanaestom članu tog tela odgovorio da će biti izabran za par dana.
 

"Saglasili smo se da mi kao privremeno telo treba da obratimo pažnju u vezi sa referendumom, da mediji omoguće razgovor, debate, a mi ćemo to pratiti i obavestiti javnost", rekao je Miljković.
 

Član privremenog tela ispred Dveri Milorad Marinković izrazio je nezadovoljstvo dinamikom sprovođenja celokupnog sporazuma, budući da telo još nije počelo sa konkretnim nadgledanjem medija.

On je rekao da im mediji još nisu dostavili planove izveštavanja, a pozvao je i urednike medija da otvore debate o referendumu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da su u Srbiji parlamentarni izbori sledeće nedelje ove liste bi prešle cenzus
izbori, glasanje

Istraživanje

31.10.2021. 15:22

Da su u Srbiji parlamentarni izbori sledeće nedelje ove liste bi prešle cenzus

Kada bi se parlamentarni izbori u Srbiji održavali naredne nedelje Srpska napredna stranka osvojila bi 58,3 odsto glasova, a cenzus bi prešle još četiri liste, pokazuje istraživanje agencije Faktor plus.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve