Vesti
26.02.2024. 15:00
Mihailo Paunović

Slede li novi izbori?

Između legitimiteta i novih izbora

Skupština grada Beograda
Izvor: Shutterstock / Tooykrub

Beograde, Beograde, baš kao što pesma kaže, tvoj zagrljaj i ljubav žele svi... Jer kako drugačije objasniti sve ovo što se u poslednje vreme dešava u glavnom gradu.

Borba za Beograd između političkih stranaka traje i dalje iako je od izbora prošlo više od dva meseca. Koliko će još potrajati niko ne ume da kaže, ali je sva prilika da će Beograđani još neko vreme svoje dane započinjati, ali i završavati pričama o političkim previranjima.

Makar smo takav utisak stekli nakon neuspelog pokušaja održavanja konstitutivne sednice Skupštine grada jer nije bilo kvoruma.

Na njoj je trebalo da se razgovara i glasa o važnim temama, da se potvrde mandati 110 novih odbornika, ali je cela priča (ne)očekivano dobila drugačiji zaokret... Odbornici liste “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“, kao i socijalisti odlučili su da se ne pojave, dok su se, sa druge strane, odbornici opozicionog bloka Srbija protiv nasilja pojavili sa političkim transparentima, da bi tačku na i stavio Branimir Nestorović komentarom – “ovakve sednice su najbolje“.

Tako je prošao još jedan dan u Beogradu, odnosno 19. februar od kog su Beograđani imali velika očekivanja. Možda građani nisu dobili šta su želeli, ali su posredstvom medija obavešteni da će novi pokušaj održavanja sednice biti 1. marta, a ako i on prođe neuspešno ‒ slede novi izbori.

Da će građani prestonice Srbije verovatno ponovo izaći na birališta nagovestio je i Toma Fila (SPS).

On je za Tanjug rekao da se ništa neće promeniti do 1. marta za kada je odložena konstitutivna sednica Skupštine grada i da će tada morati da se raspišu novi gradski izbori, ocenivši da je najbolje da se održe krajem aprila, pre Uskrsa.

“Mi smo imali većinu, nije problem imati većinu, ali i predsednik Aleksandar Vučić je postavio pitanje legitimnosti. Ako mi dobijemo četiri odbornika, oni bi napustili svoja odbornička mesta i došli u koaliciju sa SNS-om i SPS-om i to bi bilo legalno, ali ne i legitimno. I ja sam protiv toga da se prebacuju odbornici, ali da je došla cela lista Nestorovića, onda bi to bilo legalno i legitimno“, poručio je on.

Odluka o novim izborima sigurno neće iznenaditi Beograđane koji su na njih navikli, međutim, ono što je drugačije u odnosu na ranije izbore jeste da se u ovoj tački, kako stvari stoje, slažu i predstavnici vlasti i opozicija, doduše iz drugačijih razloga.

Kao što je već poznato, rezultati beogradskih izbora su takvi da nakon njih lista “Aleksandar Vučić – Beograd ne sme da stane“ ima 49 odbornika, Ivica Dačić – premijer Srbije, Toma Fila – gradonačelnik Beograda pet odbornika, Srbija protiv nasilja 43 odbornika, Miloš Jovanović – NADA za Beograd 7 odbornika, “Mi – glas iz naroda“, Aleksandar Jerković 6 odbornika.

Na osnovu ovih rezultata, matematički gledano, SNS i SPS, sa ostalim koalicionim partnerima, imaju 54 od ukupno 110 odborničkih mandata pa im je za skupštinsku većinu neophodna podrška bar još dva odbornika sa preostale tri izborne liste koje su prešle cenzus. Onog trenutka kada su se pojavili rezultati beogradskih izbora postalo je jasno da će jezičak na vagi biti pokret Branimira Nestorovića i da će od njegove volje zavisiti da li će doći do novih izbora ili ne.

Međutim, kako je vreme prolazilo, pitanje većine u gradskom parlamentu marginalizovano je jer je fokus stavljen na pitanje legitimiteta.

O legitimitetu je u poslednje vreme najčešće pričao Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, koji je insistirao na razlici između legalne i legitimne većine, naglašavajući da je legalna većina ona koja je u skladu sa zakonom, dok je legitimna ona koja odražava volju građana na fer i demokratski način.

“Što se tiče beogradskih izbora, biće ih ukoliko ne bude legitimne većine. Mi u ovom trenutku imamo legalnu većinu od 56 ili 57 odbornika. Neki kažu ’vi to radite zbog izveštaja rezolucije, plašite se ne znam čega’, mene jedino zanima da postoji poštovanje građana Srbije, ne stranaca. Najveći broj ljudi je glasao zbog gospodina Nestorovića. Ako se on ne usaglasi sa tim, ići ćemo na nove izbore, sve ćemo znati 1. marta“, poručio je Vučić gostujući u emisiji “Takovska 10“ Radio-televizije Srbije, dodavši da se nada će Nestorović da pokaže odgovornost jer “grad i država moraju da budu važniji od partikularnih interesa“.

Da će, najverovatnije, doći do novih izbora govori u prilog i ono što nedeljama unazad poručuje Branimir Nestorović, a što je nedavno ponovio za Tanjug – “najbolje rešenje je raspisivanje novih beogradskih izbora“.

Nestorović tom prilikom nije krio da su ih kontaktirali iz SNS-a, ali da su iz Pokreta “Mi – glas iz naroda“ odbili ponudu, ne ulazeći u detalje šta im je ponuđeno.

“Stvara se utisak kao da mi nešto trgujemo, kako bismo u međuvremenu povećali cenu. To uopšte nije tačno. Mi smo imali veoma kratak razgovor na kome nam je bila izneta ponuda. Mi smo tu ponudu jednoglasno odbili. To je to. I nismo u međuvremenu menjali stav. Ne znam zašto bismo menjali stav i nemamo nikakav razlog“, istakao je Nestorović.

On je, takođe, istakao da su Vesna Ilić i Aleksandar Jerković odbornici koji su odmah nakon izbora prekinuli svaki kontakt sa pokretom, zbog čega se u javnosti spekuliše da su upravo njih dvoje 55. i 56. odbornik koji SNS-u daju većinu za formiranje gradske vlasti, ali koji dovode u pitanje legitimitet, o čemu je predsednik Vučić govorio.

Da nesporazumi, neslaganja i neki bi rekli nevolje u raju postoje unutar pokreta “Mi – glas iz naroda“, potvrdila su poslednja dešavanja. Naime, pokret je u sredu izdao saopštenje da je u toku proces njegovog preobražaja i da je došlo do izvesnih nesporazuma unutar rukovodstva, u grupi od sedam osnivača, i navedeno je da su Branimir Nestorović i Aleksandar Pavić “demonstrativno napustili pokret“.

“U senci nesporazuma i insinuacija protiv nekih od osnivača Branimir Nestorović je onda ultimativno tražio da on bude predsednik te stranke iako je bilo dogovoreno da se ostane pri izvornom principu kolektivnog rukovodstva koje čini sedam osnivača. Na glasanju taj ultimatum Nestorovića nije dobio podršku većine osnivača i on je potom demonstrativno napustio pokret, a za njim i Aleksandar Pavić“, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu pokreta.

Navodi se da će u radu pokreta sve ostati po starom i da će se ostvarivati planirani ciljevi.

“Drugim rečima, pokušaj razbijanja Pokreta nije uspeo i rad se nastavlja bez onih koji su njegovo razbijanje pokušali da izvedu. Vreme će pokazati koji su bili stvarni motivi i ciljevi razbijanja Pokreta“, tvrdi se u saopštenju.

Međutim, nije mnogo prošlo, a o celom slučaju oglasili su se Nestorović i Pavić koji su istakli da je “izneta nepotpuna priča“, naglašavajući da nemaju nameru da napuste pokret.

“Oni koji sada, na krilima popularnosti Nestorovića, pokušavaju da krenu svojim putem ovenčani poslaničkim mandatima koje su najviše zahvaljujući njemu stekli su, naravno, slobodni da to rade. Ali ne nauštrb istine i ne tako što će pokušati da prisvoje ime Mi – Glas iz naroda kao isključivo svoje, a najzaslužnijeg za izborni uspeh označiti kao ’razbijača’ organizacije“, navedeno je u saopštenju.

Cela priča oko pokreta i toga čiji je on samo će dodatno zakomplikovati već dovoljno komplikovanu situaciju oko beogradskih izbora. Kada se saberu sva dešavanja poslednjih nedelja, a bilo ih je, i kada se u obzir uzme da je Evropski parlament usvojio rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga o navodnim nepravilnostima tokom izbora, sve osim održavanja novih beogradskih izbora bilo bi vest.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Nemam ambiciju da postanem ministar"
Branimir Nestorović, ATA

Branimir Nestorović

21.02.2024. 10:30

"Nemam ambiciju da postanem ministar"

Nosilac parlamentarne liste "Mi - Glas iz naroda" Branimir Nestorović izjavio je da nema ambiciju da postane ministar, niti da pokret po svaku cenu bude deo vlasti, ponavljajući stav i da neće davati podršku nijednoj opciji za formiranje većine u Skupštini grada Beograda.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
01.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve