Vesti
26.04.2021. 12:57
Marko R. Petrović

Briselski sporazum

Izneverena očekivanja

Kosovo
Izvor: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Prištinske vlasti apsolutno ne pokazuju spremnost da učine bilo šta što bi pomerilo stvari sa mrtve tačke, dok je uočljiv izostanak pritiska međunarodne zajednice na Prištinu da obaveze koje je preuzela i ispuni.

Osam godina od potpisivanja, devet ispunjenih ili delimično ispunjenih tačaka i šest tačaka koje su ostale mrtvo slovo na papiru. Tako bi ukratko mogao da glasi siže priče o Briselskom sporazumu koji je potpisan 19. aprila 2013. godine.

Reč je, naime, o dokumentu pod nazivom Prvi sporazum o principima normalizacije odnosa Beograda i Prištine, koji su potpisali tadašnji srpski premijer Ivica Dačić i njegov kosovski kolega Hašim Tači.

Očekivanja Srbije i kosmetskih Srba da će ovaj sporazum zaista voditi normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, međutim, izneverena su.

Šest od 15 tačaka Briselskog sporazuma odnosi se na Zajednicu srpskih opština (ZSO) koja još nije formirana. A to je, naravno, ono što spada u deo obaveza koje je na sebe preuzela Priština.

Ostale tačke sporazuma čije je sprovođenje zavisilo od Beograda u najvećem delu su sprovedene. A one se odnose na integraciju policije i pravosuđa na severu u kosovski pravni sistem, telekomunikacije i održavanje lokalnih izbora na severu po kosovskim propisima. Nije sproveden deo sporazuma koji se odnosi na energetiku.

Ovakav razvoj situacije govori o nekoliko stvari. Prvo, prištinske vlasti apsolutno ne pokazuju spremnost da učine bilo šta što bi pomerilo stvari sa mrtve tačke, odnosno da pristupe ispunjenju praktično jedine obaveze koju imaju – formiranje Zajednice srpskih opština.

Pritom se pozivaju na odluku kosovskog Ustavnog suda o principima Zajednice srpskih opština iz 2015. godine, kojom se iznosi niz primedaba na dokument, ali se isto tako kaže da će ZSO biti formirana.

Drugo, uočljiv je i nedostatak političke volje međunarodne zajednice da prištinske vlasti natera da ispune obaveze koje su preuzele. Tu se pre svega misli na onaj deo međunarodne zajednice koji ima veći uticaj na Prištinu, kao što su Vašington, Brisel, Berlin...

Evropska unija kao da se zadovoljava konstatacijama, poput one koju je nedavno izneo portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano da je „Kosovo ušlo u sporazum o formiranju ZSO-a“, da je „sporazum o tome postignut u dobroj volji svih strana i nikada nije povučen“.

Nije, sa druge strane, ni u Srbiji potpisivanje Briselskog sporazuma dočekano bez ikakvih zamerki. Bilo je primedaba da je on u suprotnosti sa Ustavom Srbije, kao i sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Vidite još

Pred Ustavnim sudom našlo se više zahteva za ispitivanje ustavnosti sporazuma. Sud je, međutim, odbacio te zahteve, nakon preporuke tadašnjeg ministra pravde Nikole Selakovića da je sporazum politički, a ne pravni akt, te da Ustavni sud treba da se oglasi nenadležnim u ovom slučaju.

To pak s druge strane može da dovede u pitanje postojanje obaveze bilo koga u Srbiji da sprovodi odredbe nečega što je politički, a ne obavezujući pravni akt.

Kako god bilo, činjenica je da osam godina od potpisivanja sporazuma nije u potpunosti sproveden. Srbi na Kosovu su delimično integrisani u institucije, mnogi su prihvatili lične karte, učestvovali su na izborima, ali ono što je trebalo da bude ključni ustupak srpskoj strani – Zajednica srpskih opština – i dalje nije implementirano, i rešenje tog problema nije ni na vidiku.

To se, opet, neminovno odražava i na pregovarački proces između Beograda i Prištine koji je počeo pre 10 godina i čiji je prvi, a možda i jedini, veliki rezultat, upravo potpisivanje Briselskog sporazuma.

 

ŠTA ČINI ZSO

Zajednica srpskih opština treba da ima nadležnosti u nadzoru lokalne privrede, u oblastima obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, poboljšanja uslova života povratnika na KiM... U Zajednicu srpskih opština, kako je dogovoreno, treba da uđe 10 opština:

Leposavić

Zvečan

Severna Kosovska Mitrovica

Zubin Potok

Parteš

Ranilug

Novo Brdo

Gračanica

Štrpce

Klokot

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

OSMANI: Nisam za iscrtavanje novih granica
Vjosa Osmani predsednica Kosova

"Ne prihvatamo ideje"

23.04.2021. 15:05

OSMANI: Nisam za iscrtavanje novih granica

Predsednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani izjavila je danas da se protivi ideji iscrtavanja novih granica.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
16°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve