Vesti
10.03.2023. 08:53
Beta

Predsednik objasnio

"Oružje iz Srbije može da se pojavi negde gde se ratuje"

Oružje, puške
Izvor: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je država prilikom izvoza oružja i municije poštovala sve međunarodne prpise, ali da izvezena municija uprkos tome može da se pojavi negde gde se ratuje.

Povodom navoda da je najmanje 3.500 raketa prozvedenih u srpskoj fabrici "Krušik", bilo u vojnim arsenalima Ukrajine, Vučić je za televiziju Hepi rekao da je reč o "partiji municije koja je završila u Turskoj".

"Kakvu god municiju da izvezete bilo gde, pojaviće se negde gde se ratuje, u Siriji, u Maliju, na nekoj od strana. Mi smo sve svetske zakone poštovali, ništa nismo pogazili. Krajnji korisnik, naravno, nije bila ni Rusija ni Ukrajina", kazao je Vučić.

Naveo je da municija koja se izvozi u Azerbejdžan ili u neku arapsku zemlju može da završi u Rusiji, a u Ukrajini ona koja se izvozi u Španiju ili SAD.

"U Tursku ako izvozite, može da završi i kod Rusa i kod Ukrajinaca. Trgovci postoje razni", dodao je Vučić.

On je rekao da Srbija "proizvodi oružje i oruđe i municiju, a ne štikle za cipele", i ponovo negirao da je država pogazila bilo koji međunarodni propis.

"Mi moramo da živimo, moramo da prehranimo ljude i u Valjevu i u Čačku, i u Lučanima i u Užicu, u Trsteniku, Kragujevcu, Bariču. Naša ekonomija mora da napreduje", kazao je Vučić, navdeći mesta gde su fabrike odbrambene industrije.

Ruski portal "mash.ru" objavio je 27. februara da je ukrajinskoj vojsci isporučeno 3.500 raketa "M21 GRAD" od 122 milimetara srpske kompanije "Krušik", koje Kijev koristi u napadima na ruske položaje. Po navodima tog portala, rakete je od "Krušika" naručila kanadska firma "JNJ Export Import", a sanduci su avionom odneti iz Srbije u Tursku, odatle u Slovačku, pa u Ukrajinu.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je 2. marta da je Moskva tražila od Beograda zvaničan stav o informacijama da je Ukrajini isporučeno srpsko oružje. Zaharova je kazala da te informacije "izazivaju najdublju zabrinutost" Moskve, navodeći da je to "isuviše ozbiljno pitanje", i sa stanovišta rusko-srpskih odnosa, i da Kremlj "pažljivo prati tu priču".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Nismo prodali oružje Ukrajini i Rusiji, čisti smo kao suza"
1

Aleksandar Vučić

05.03.2023. 13:27

"Nismo prodali oružje Ukrajini i Rusiji, čisti smo kao suza"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nijedan komad srpskog oružja, oruđa, ili municije nije prodat ni Rusiji ni Ukrajini i da su oni koji drugačije tvrde "lažovi, denuncijati i treba da se stide jer nanose štetu Srbiji".
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve