Vesti
07.03.2023. 11:11

Miloš Vučević

"Ne prodajemo oružje zaraćenim stranama"

Vojska Srbije
Izvor: Shutterstock

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da Srbija proizvode svoje namenske industrije, oružje i municiju, ne prodaje stranama u sukobu, pogotovo ne u ovim prilikama Ukrajini i Rusiji.

"Nijedan komad oružja nismo izvezli tim dvema zemljama. Mi smo fer zemlja koja se drži međunarodnih obaveza", rekao je Vučević za TV Pink, navodeći da je plasirana "lažna priča" da je Srbija prodala oružje Ukrajini preko Turske.

On je rekao da Srbija prodaje naoružanje samo zemljama kojima je to dozvoljeno, navodeći da je u ugovore ugradila dodatnu klauzulu da nema reeksporta robe na druga mesta bez njene izričite saglasnosti, ali saglasnost neće davati ako bi se ta roba kretala ka ratištima.

Govoreći o opremanju Vojske Srbije, on je naveo da je tokom nedavnog međunarodnog sajma u Abu Dabiju sa Ujedinjenim arapskim emiratima zaključena kupovina više hiljada dronova-kamikaza, čija će prva količina stići u Srbiju do kraja godine.

On je rekao da je planiran "paket od dodatnih 400 miliona evra", od toga 100 miliona evra u novu tehnologiju za srpsku namensku industriju i 300 u oružje za vojsku koje će ta industrija proizvesti.

Kako je rekao, predviđeno je da bar 20 odsto od onog što namenska industrija ukupno proizvede bude zadržano u Vojsci Srbije čijim se jačanjem odvraćaju oni koji Srbiji ne žele dobro.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Samo vi šaljite oružje u Ukrajinu, to produžava rat..."
tenkovi, Ukrajina

Kremlj

03.03.2023. 12:25

"Samo vi šaljite oružje u Ukrajinu, to produžava rat..."

Nove zapadne isporuke oružja samo će "produžiti" sukob u Ukrajini, upozorio je Kremlj, uoči sastanka američkog predsednika Džozefa Bajdena i nemačkog kancelara Olafa Šolca u Vašingtonu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
06.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve