Vesti
06.02.2023. 19:45
Beta

Ministar odbrane

Vučević o formiranju ZSO, evropskom predlogu za Kosovo...

1
Izvor: Beta / MINISTARSTVO ODBRANE RS

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je u ponedeljak da su principi za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) definisani Briselskim sporazumom i naknadnim aktima, odnosno da postoje 23 principa koji moraju biti implementirani u statut ZSO i Priština mora da ih obezbedi izmenama svog pravnog sistema.

"Priština mora da upodobi svoj pravni sistem koji egzistira, voleli ga mi ili ne voleli, on egzistira u ovom trenutku na teritoriji pokrajine Kosova i Metohije. Priština mora da ga upodobi sa Briselskim sporazumom, sa svim principima, da spram toga koriguju sve akte i da iz toga izađe statut ZSO", rekao je Vučević za televiziju B92.

Prema rečima Vučevića, Srbiju "ne bi trebalo da dotiče" to da li nemačka Fondacija Fridrih Ebert piše statut ZSO, jer "to nije definisano u procesu formiranja ZSO".

Govoreći o zahtevu poslanika Koalicije Albanaca Doline Šaipa Kamberija o formiranju istovetne zajednice u Srbiji kao što je ZSO, Vučević je naveo da je to pokušaj da se napravi ekvivalent pozicije Srba na Kosovu i Metohiji i poziciji albanske manjine u centralnoj Srbiji, ali da postoji ogromna razlika.

"Albance u centralnoj Srbiji niko ne proganja, ne hapsi, niko ne puca na njih ni na Ramazanski, ni na Kurban bajram, niti će se to ikad dešavati", rekao je Vučević i ocenio je da je taj zahtev pokušaj da se relativizuje pitanje ili koncept ZSO.

Vučević je, komentarišući zahteve dela opozicije da Srbija u potpunosti odbaci francusko-nemački plan za Kosovo, ocenio da je bolje po Srbiju da ne napušta pregovarački sto, jer bi se za tim stolom odlučivalo o Srbiji sa i bez nje.

Vučević je ocenio da je vreme za "mudriju i odgovorniju" politiku Srbije, koja mora da bude strpljiva i sagleda šta sve može da dobije i da što manje izgubi.

"Ja bih voleo da je sve idealno, da je sve onako kako mi intimno želimo da vidimo, ali je drugo šta je realnost i šta nam je okruženje. To ne znači da treba da odustanemo, kapituliramo, potpišemo sve, da Srbija nema crvene linije ili da nema državnog i nacionalnog interesa, naprotiv", kazao je Vučević.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kurti o pritisku na Kosovo i "suočavanju Srbije sa prošlošću"
1

"NATO a ne Rusija"

06.02.2023. 13:40

Kurti o pritisku na Kosovo i "suočavanju Srbije sa prošlošću"

Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je zapadne sile da ne vrše pritisak na Kosovo da prihvati formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), već da se umesto toga fokusira na to kako da Srbija postane demokratskija zemlja i da odustane od, kako je rekao, hegemonističkih ideja Beograda.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
30.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve