Vesti
11.02.2023. 11:25
Beta/RTS

Ministar odbrane

Vučević: "Situacija na Kosovu je nepredvidiva"

1
Izvor: Beta / MINISTARSTVO ODBRANE RS

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je da je situacija na Kosovu i Metohiji nepredvidiva, zbog niza, kako je naveo, jednostranih poteza koje je administracije u Prištini povukla.

"Priština ima konstanto aktivnosti koje su usmerene na podrivanje svih sporazuma koji su do sada postignuti, na zauzimanje daljih pozicija - da li u kontekstu pregovaranja, ili u kontekstu nekih njihovih aktivnosti na terenu koji vode u eskalaciju", rekao je Vučević za RTS.

Dodao je da Priština stalno razmešta policijske jedinice, pokušava transformaciju Kosovskih snaga bezbednosti u oružane snage, pravljenje novih punktova na ključnim saobraćajnicama, mahom na severu Kosova.

"Istovremeno, neke nevladine organizacije određenih zapadnoevropskih država pišu statut Zajednice srpskih opština bez učešća Srba. Predviđaju nam nadležnosti kao da smo neka nevladina oranizacija, kao da smo skup dobrovoljnih ljubitelja ptica i prirode, a ne da to mora da ima strukturu i nadležnosti koje proizilaze iz principa iz Briselskog sporazuma", ocenio je Vučević.

Kako je kazao, administrativni prelazi su u nadležnosti policije.

"Tu je više nego komplikovano u pogledu prištinskom tumačenja tablica opština sa severa Kosova i Metohije - da li može da se uđe ili napusti teritoriju a da posle možete da se vratite - derogiranje, poništavanje svega što je postignuto kao sporazum i pravljenje situacije koja može da dovede do eskalacije".

Vučević je dodao da je Vojska Srbije u stalnom kontaktu sa Kforom, da postoji posebna komisija koja je zadužena za komunikaciju, kao i da je načelnik Generalštaba VS general Milan Mojslilović "u kontaktu sa komandantom Kfora, koji je nadležan za očuvanje mira na Kosovu i Metohiji".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kristofer Hil o roku za ZSO, dijalogu sa Prištinom i odnosu Srbije i Rusije
1

Ambasador SAD

08.02.2023. 12:06

Kristofer Hil o roku za ZSO, dijalogu sa Prištinom i odnosu Srbije i Rusije

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da se SAD apsolutno zalažu za potpuno sprovođenje onoga što je dogovoreno Briselskim sporazumom, uključujući i formiranje Zajednice srpkih opština (ZSO) i objasnio kada bi do toga moglo da dođe.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
09.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve