Vesti
09.02.2023. 13:56
Beta

Predsednik Srbije

Vučić: "U Brisel ću otići kada bude formirana Zajednica srpskih opština"

Aleksadnar Vučić
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će sledeći put otići u Brisel kad bude "isporučena" Zajednica srpskih opština.

Visoki predstavnik za spoljnu politiku Žozef Borel najavio je da će pozvati Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Brisel da bi razgovarali o evropskom planu za Kosovo i Metohiju.

"Moraju da mi kažu šta je smisao toga (sastanka sa Kurtijem). Ako mislite da me zovete u Brisel da me nagovorite da kažem Zajednica srpskih opština istovremeno s ne znam čim ili posle nečega, nemojte da me zovete", rekao je Vučić na otvaranju obnovljenog hotela u Kuršumlijskoj banji.
 

Takođe je rekao da je "budalaština i bezobrazluk" Kurtijeva izjava da je deset opština sa srpskom većinom u povlašćenom položaju u odnosu na druge opštine u kojima Albanci čine većinu.

"On bi hteo da poistoveti državno-pravni status Republike Srbije i onoga što on naziva Republika Kosovo. Mi imamo samo jednu temu o kojoj razgovaramo i to je jedina tema na stolu", rekao je Vučić.

Dodao je da Kurtijevi "besmisleni trikovi" ne prolaze kod onih koji se ozbiljno bave politikom.

Vučić je, takođe, rekao da ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil nije rekao da će Srbija biti Severna Koreja ako ne prihvati takozvani nemačko-francuski predlog za Kosovo.

"To je malo izvučeno iz konteksta, ali takvi smo mi. On je rekao da kada govorite da vam nije dobro na Balkanu, čak ne govoreći o Srbiji, da je proveo neko vreme živeći u Severnoj Koreji pa da ga ne pitaju kako je", rekao je Vučić.
 

Vučić je kazao da "nikad ne možete da očekujete promenu američke politike u potpunosti", ali da za ambasadora SAD u Beogradu ne može da kaže da je bio nekorektan.

"Da li je ta izjava imala skrivenu poruku ili skriveni smisao, ne isključujem tu mogućnost, ali nije baš ovako rečeno kako smo mi preneli. A šta je tu velika novost? To sam i ja rekao ljudima u Srbiji, to su mi rekli, ne baš tako, ali da dovoljno dobro razumemo šta hoće", kazao je predsednik Srbije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kristofer Hil: "SAD postaju glavni ekonomski partner Srbije"
1

Američki ambasador

08.02.2023. 22:32

Kristofer Hil: "SAD postaju glavni ekonomski partner Srbije"

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil izjavio je u sredu uveče da SAD postaju glavni ekonomski partner Srbije i da ništa ne bi izgradilo poverenje investitora više od toga da Srbija konačno pokaže hrabrost da reši sukob sa Kosovom i prihvati svoju evropsku sudbinu.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve