Vesti
06.07.2021. 10:12
Tanjug

Poruka je jasna

Janković: Ako se ne vakcinišemo sledi novi talase epidemije

vakcinacija
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Ako povećamo obuhvat vakcinacije velike su šanse da oboljevanje od koronavirusa svedemo na sporadične slučajeve, a u suprotnom ćemo imati nove epidemijske talase, izjavio je imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković.

On je ocenio da je situacija sa koronavirusom relativno dobra, ali da svakog dana ima između 80 i 100 novozaraženih.

"Nije suština u broju nego u tome da veliki deo stanovništva nije imun na bolest. Nema imunitet jer nije preležao bolest, niti je vakcinisan, a to je rizik koji pre ili kasnije mora dovesti do nekog pogoršanja", rekao je Janković za RTS.

Nada se da sledeći talasi neće ličiti na prethodne.

Prema njegovim recima, vakcina štiti od svake varijante koronavirusa.

"Zato je priča o delta soju značajnija za virusologe i lekare, a za nas kao članove zajednice je važno da se sprecava istim preventivnim merama", naglasio je Janković.

Navodeći da ne želi da zvuci kao neko ko kvari zabavu, ali da je suština da se živi život i učini nešto da se ne ponove ranije situacije.

"Potrebno je da pazimo, da sprovodimo mere, a svi koji nisu pronašli motivaciju da se vakcinišu, sada je dobar trenutak da razmisle o tome", napomenuo je Jankovic.

On je trenutnu situaciju uporedio sa požarom koji tinja i rekao da ako vidite da požar tinja, da je skoro ugašen, ali ima i mnogo suvog rastinja a nema bedema, onda požar može da širi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
light rain
10°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve