Vesti
07.03.2023. 20:25
Beta

Jens Stoltenberg

NATO: "Istorijska prilika Kosova i Srbije za trajni mir"

NATO
Izvor: Shutterstock

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je u Briselu da pozdravlja konstruktivan pristup Kosova i Srbije dijalogu kojim posreduje Evropska unija (EU) i istakao da je Sporazum o normalizaciji odnosa "istorijska prilika" za postizanje trajnog mira.

On je posle sastanka s predsednikom Albanije Bajramom Begajem, koji je takođe podržao dijalog Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa, rekao da će NATO "nastaviti da snažno podržava dijalog jer ga vidi kao jedini pravi put za mir i stabilnost na Kosovu", prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Imamo istorijski argument za trajni mir i pozdravljam konstruktivan pristup. Važno je da obe strane pokažu fleksibilnost i spremnost na kompromis. Svako rešenje mora voditi računa o ljudskim pravima, dobrosusedstvu i vladavini prava", rekao je šef NATO-a.

Stoltenberg je uz to ponovio spremnost NATO da osigura mir i stabilnost na Kosovu i šire u regionu.

"NATO je na Kosovu prisutan dugi niz godina. Prisustvo KFOR (NATO misija na Kosovu) je igralo i nastavlja da igra važnu ulogu u promovisanju mira i bezbednosti kretanja za sve na Kosovu. Saveznici su voljni da se to nastavi. Značajno prisustvo NATO se pokazalo adekvatnim za sigurnost", rekao je on.

Kosovo i Srbija su 27. februara prihvatili evropski predlog za normalizaciju odnosa pošto je EU saopštila da su se na sastanku u Briselu kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić saglasili da nema potrebe za daljim razgovorima o tom prijedlogu.

EU je tada saopštila da su "strane izrazile spremnost da rade na planu za implementaciju evropskog predloga koji ima za cilj da dovede strane do sveobuhvatnog konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije", naveo je Radio Slobodna Evropa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novi sastanak Vučića i Kurtija 18. marta u Ohridu
1

Srbija - Kosovo

02.03.2023. 19:25

Novi sastanak Vučića i Kurtija 18. marta u Ohridu

Naredni sastanak predsednika Srbije Aleksanda Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u okviru dijaloga Beograda i prištine biće održan u Ohridu, 18. marta, izjavio je jedan zvaničnik Evropske unije za Radio Slobodna Evropa.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
16°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve