Vesti
15.10.2022. 20:10
Marko R. Petrović

Izbori u BiH

Kad slepi glasaju...

1
Izvor: EPA / ALEKSANDAR GOLIC

Možda je najbolja slika tek održanih izbora u Bosni ona koja je došla iz sela Čengići kod Bijeljine. U vreme neposredno pred izbore čak 80 ljudi iz ovog sela dobilo je potvrdu da je slepo te da im je potreban pratilac kako bi otišli na glasanje.

Sve potvrde da su meštani tog sela maltene "preko noći“ oslepeli potpisala je direktorka bijeljinskog Doma zdravlja Danijela Đukin.

A najzanimljivije je bilo, kako je prenela bijeljinska RTV BN, kada su meštani tog sela počeli da prepoznaju ljude, koji do juče nisu bili slepi, a da bi na dan izbora kao "slepi“ imali vodiče za glasanje.

Pošto je bila reč o većem broju takvih slučajeva, glasanje je prekinuto. Naknadnim proverama ustanovljeno je da je reč o 80 lica, kojima su potvrde izdate u skorije vreme i to od direktorke Doma zdravlja Bijeljina.

U takvim okolnostima nije ni čudo što su oba predsednička kandidata u Republici Srpskoj, i Milorad Dodik, kandidat Saveza nezavisnih socijalnih demokrata, i Jelena Trivić, koju je kandidovala Partija demokratskog progresa, još u izbornoj noći objavili svoje pobede, upozoravajući da neće prihvatiti rezultate koji budu govorili drugačije.

Isto tako nikoga sigurno nije začudilo ni to što su, kada su iz Centralne izborne komisije najavili da će se glasovi sa izbora za predsednika RS ponovo brojati, najpre Milorad Dodik, pa potom i Jelena Trivić, pohitali da se javnosti obrate iz Beograda. To su čak uradili i sa istog mesta, iz Medija centra.

Poruka koju su poslali bila je više nego jasna. Ko god od njih dvoje da bude izabran za novog predsednika RS, računa na dobre veze sa Beogradom.

Iz Beograda još nije stigla ni čestitka pobedniku trke za predsednika Republike Srpske jer zvaničnici, kažu, čekaju konačne rezultate.

U slučaju Milorada Dodika, simbolika obraćanja iz glavnog grada Srbije je možda još i veća nego za Trivićevu jer je još tokom predizborne kampanje uočljivo izostala podrška Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke, koja je u neka ranija vremena bila gotovo neizostavna.

Lider Stranke nezavisnih socijaldemokrata je, naravno, ocenio da su te priče kako je "pušten niz vodu“ besmislene.

"Ja imam formalne i zvanične sastanke sa Vučićem i oni su uvek propraćeni u medijima, a postoji i druga vrsta komunikacije koja je skoro dnevna. Naši lični odnosi su veoma dobri, mada neki pokušavaju da naprave razdor, mi smo se pre nekoliko dana čuli“, rekao je Dodik.
 

On je nekoliko puta ponovio da pojedini mediji u Srbiji iznose neistine da "ga se Vučić odrekao“.

"Ja ne pobeđujem u RS zbog Vučića, već zbog podrške naroda, niti pobeđujem zbog podrške Putina“, rekao je Dodik i naveo da takvi mediji izveštavaju tendenciozno jer se finansiraju iz inostranstva, te dodao da ne znači podrška "da Vučić treba da trči za vama u kampanji“.

Uočljivo je, međutim, još nešto, a to je da je, iako je samo nekoliko dana pre izbora Dodik bio kod Putina, sada prilično jasno rekao kako je protiv rata u Ukrajini i nastavka vojnih operacija u toj zemlji, ali da to ne zavisi od njega.

"Putin od mene nikada nije tražio niti da se priključim njihovim politikama dok Zapad stalno pritiska da se priklonimo njima. Mi jesmo u poziciji da prihvatamo put ka Evropskoj uniji, ali Evropska unija je u ozbiljnoj krizi. Stari svet se raspada, a novi nema ni konture“, rekao je Dodik.

Prema nekim mišljenjima, ova bi se rečenica mogla protumačiti i kao svojevrsna poruka Zapadu da bi ubuduće Dodik mogao da malo "olabavi“ veze sa Moskvom, ali uz uslov da i Zapad malo popusti sa pritiskom na njega i Republiku Srpsku.

Nekoliko dana kasnije i Jelena Trivić je sa istog mesta poručila da se protiv izborne krađe bori pravnim putem, prikupljanjem sve dokumentacije o nameštanju, kao i narodnim protestima i da neće reći "šta sad, pokrali su nas, ajmo kući“.

"Hteli smo da pokažemo da nismo mi ti koji se žalimo, nije stvar ko je predsednik, nego da se narod ne miri sa krađom“, dodala je ona, rekavši da ona može da prizna poraz, ali da narod neće da bude pokraden.

"Krađu, pljačku i mafiju neću da priznam. Nisam pokradena ja, nego građani RS, i nije samo na nivou za predsednika, nego na svim nivoima, ali je bila ključna na predsedničkom jer se tu spasavala karijera Milorada Dodika“, istakla je Trivićeva.
 

Ona je rekla i kako ne veruje da će novo brojanje glasova potvrditi njeno ime kao pobedničko, ali veruje da će dokazati sumnje u neregularnost.

"Način dolaska do poništavanja izbora je otvaranje vreća, ne mogu ja tražiti poništavanje izbora ako nemam nijedan dokaz za to, a da biste dobili dokaz – morate otvoriti vreće. Konačan cilj jeste poništavanje izbora“, poručila je Jelena Trivić.

Odgovor Dodika bio je jasan: "SNSD neće prihvatiti ponovljene izbore. To je urušavanje Republike Srpske, kao što je urušavanje Republike Srpske nepravno provođenje izbora od Centralne izborne komisije za nivo Republike Srpske“, poručuje Milorad Dodik.

A to je opet isprovociralo Trivićevu da uzvrati kako institucijama vladaju odmetnute grupe, a ne zakoni, te da je "poistovećivati sebe sa Republikom Srpskom monstruozno jer su njeni temelji u Jasenovcu“.

"Ona je nastala kao potreba da nam se ne desi novi Jasenovac i zato je ona svetinja, mi smo vaskrsli u Republici Srpskoj, i sad dođe neko i kaže ruše mene – ruše RS, pa taj je nula“, rekla je Jelena Trivić odgovarajući na pitanje novinara i komentarišući izjave Milorada Dodika.

Šta god da novo brojanje glasova bude pokazalo, sigurno je samo jedno, a to je da Bosna i Hercegovina neće biti nimalo funkcionalnija država nego što je sada, da odnosi između Banjaluke i Sarajeva teško da će uznapredovati, a političke tenzije unutar same Republike Srpske neće splasnuti.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

CIK BiH: Više od 445.000 nevažećih glasačkih listića
Glasanje

Izbori

09.10.2022. 08:59

CIK BiH: Više od 445.000 nevažećih glasačkih listića

Prema najnovijim podacima Centralne izborne komisije BiH, na više od 90 odsto obrađenih biračkih mesta evidentirano je više od 445.000 nevažećih glasačkih listića, najviše onih s imenima kandidata za Predsedništvo BiH i državni parlament.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve