Vesti
12.02.2022. 09:19
Tanjug

Praznik u Srbiji

Kako nam je Dan državnosti čestitao Si Ðinping, a kako Bajden

zastava, srbija
Izvor: Shutterstock

Povodom Dana državnosti Republike Srbije, koji se obeležava 15. februara, predsednik Aleksandar Vučić primio je pismo-čestitku predsednika Narodne Republike Kine Si Ðinpinga, kao i predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena, saopštila je služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

"Povodom Dana državnosti Republike Srbije, želim da u ime vlade i naroda Kine, kao i u svoje ime, vama i prijateljskoj srpskoj vladi i narodu uputim srdačnu čestitku i najbolje želje", naveo je Si Ðinping.

On je ukazao na to da poslednjih godina, državna izgradnja Srbije neprekidno postiže nove rezultate, strategija reindustrijalizacija stabilno napreduje, ekonomski razvoj se ubrzava, životni standard građana se poboljšava.

"Uz zajedničke napore naše dve strane, Sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Srbije održava snažan trend razvoja. Međusobno političko poverenje dveju zemalja je čvrsto, praktična saradnja daje bogate rezultate, a tradicionalno prijateljstvo postaje još čvršće kako vreme prolazi. Dve strane se međusobno podržavaju po pitanjima od suštinskog interesa i ozbiljnih izazova sa kojima se susreću, što pozitivno doprinosi očuvanju međunarodne pravičnosti i pravde", naveo je on.

Predsednik Kine je rekao da pridaje veliki značaj značaj razvoju odnosa Kine i Srbije.

"Spreman sam da ulažem zajedničke napore sa vama, da jačam strateško vođenje Sveobuhvatnog strateškog partnerstva Kine i Srbije i podignem odnose naših dveju zemalja na još viši nivo, kako bismo doprineli blagostanju naših dveju zemalja i dvaju naroda. Želim vašoj zemlji mnogo prosperiteta, a narodu sreću i blagostanje”, navodi se u čestitki predsednika Si Ðipinga.

"U ime američkog naroda, čestitam vam Dan državnosti Srbije, 15. februar. Naše zemlje neguju dugo partnerstvo, ukorenjeno u porodičnim vezama i preko 140 godina dugoj zajedničkoj istoriji, koja uključuje dva svetska rata tokom kojih smo bili saveznici. U ovom periodu, izgradili smo snažne odnose koji su potpora ekonomskom razvoju i koji unapređuju prosperitet srpskog naroda, pružaju podršku demokratskim institucijama Srbije i vitalnoj ulozi civilnog društva i medija", navedeno je u čestitki predsednika SAD.

Bajden navodi da zajednička zalaganja, takođe, promovišu regionalnu bezbednost, naročito kroz dugotrajno državno partnerstvo Srbije sa Nacionalnom gardom iz Ohaja.

Predsednik SAD je podsetio da su u novembru, posle pet godina, održane prve bilateralne konsultacije iz oblasti odbrane.

"Drago mi je što ste učestvovali na Samitu za demokratiju u decembru. Ohrabrujem vas i vašu vladu da nastavite da vredno radite na primeni domaćih reformi koje su potrebne da bi svim ljudima u Srbiji bile dostupne tekovine demokratije. Iste te reforme pomoći će da se garantuje održivi razvoj, vladavina prava i privlačna investiciona klima, a približiće vas i pristupanju Evropskoj uniji. Stremljenja Srbije ka EU zavise, takođe, od napretka ka punoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, za koju, kao što znate, smatram da mora da bude zasnovana na uzajamnom priznanju. Sjedinjene Države su spremne da vas podrže u radu u dobroj veri kako biste ostvarili ovaj cilj. Evropska porodica neće biti potpuna bez Srbije i svih njenih suseda", navodi Bajden.

On je poželei predsedniku Srbije i svim ljudima u Srbiji srećan Dan državnosti.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Besplatno parkiranje za Dan državnosti
Garaža, parking mesto

Beograd

12.02.2022. 08:00

Besplatno parkiranje za Dan državnosti

JKP "Parking servis" Beograd saopštilo je da u utorak i sredu, 15. i 16. februara, neće naplaćivati parkiranje u zoniranim delovima Beograda.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve