Vesti
05.02.2022. 11:34
Tanjug

Peking

O čemu su razgovarali Si Đinping i Vučić

Si Đinping, 5. 2. 2022.
Izvor: EPA / ROMAN PILIPEY

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je iz Pekingu za Tanjug da je imao značajne razgovore sa kineskim kolegom Si Ðinpingom, da je sa njim pokrenuo nove i obnovio ranije teme, te da će predsednik Si čim se obuzda virus posetiti Srbiju i da je naglasio da se raduje toj poseti.

"Čini mi se da je kineski predsednik bio spreman da sastanak traje još duže, ali razumem u kojoj je situaciji kada imate Zimske olimpijske igre i koliko gostiju je stiglo, a treba sa svima razgovarati. Kada pričate sa predstavnicima Kine, SAD, Ruske federacije, EU onda su to uvek veoma važni razgovori za malu zemlju kao što smo mi“, objasnio je on.

Vučić je kazao da je tokom razgovora pokrenuto nekoliko tema.

"Jedna nije nova, ali je sveže obnovljena, a to je ideja o upostavljanju avio- linija Beograd-Peking i Beograd-Šangaj. Želimo da mi budemo operater - Er Srbija. Verujem da ćemo za kraće vreme nego što je bio slučaj sa linijom Beograd-Njujorak da ih napravimo profitabilnim. Te linije će obezbediti više kontakata među našim poslovnim ljudima, ali i dovesti više kineskih turista“; rekao je on.

Druga tema, preneo je, bio je završetak zajedničkog angažmana u vezi ugovora o slobodnoj trgovini.

Izrazio je uverenje da će pre kraja godine biti moguće doneti taj ugovor, koji će mnogo značiti srpskoj privredi, pre svega našim izvoznicima, poljoprivrednim proizvođačima, prerađivačima, ali i izvoznicima usluga i IT sektoru.

"To je nešto što može da donese novi boljitak i bude stepen daljeg razvoja odnosa sa Kinom“, dodao je on.

Kazao je da je bilo reči i o kineskim investicijama.

Preneo je da je predsednik Si najavio nastavak podrške teritorijalnog integriteta Srbije. "To se pre svega odnosi na Kosovo i Metohiju, koju Kina doživljava kao deo naše zemlje“, naglasio je Vučić.

Na pitanje da li je predsednik Kine imao neke sugestije u razgovoru, Vučić je rekao da ih je imao više, te da je naglasio da se raduje poseti Srbiji.

"Nije mogao da dođe prošle godine samo zbog pandemije i čim se obuzda virus, možemo da očekujemo kineskog predsednika sa novim dobrim vestima, da ga prijateljski pozdravimo u Srbiji", rekao je Vučić.

On je preneo da je kineski predsednik govorio o tome kako će ta zemlja da se okreće "zelenoj agenda", a uz nastavak reindustrijalizacije zemlje.

"Oni imaju fantastične, ambiciozne ciljeve do 2035. i 2050. godine, jer su oni uvek strpljiviji od nas i postavljaju srednjoročne i dugoročne ciljeve. Oni će da nastave sa reindustrijalizacijom, ali će da sprovode i tzv. zelenu agendu, da bude što manja emisija ugljen-dioksida, a što vise zelene energije, bez ugrožavanja ekonomskih interesa", rekao je Vučić.

 

Dodao je da je Si na važan način uporedio svetske sile, u kojim stvarima i na koji način Kina uspeva da uradi stvari brže od ostalih

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Poruke Lajčaka i Eskobara očekivane"
Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić

05.02.2022. 11:17

"Poruke Lajčaka i Eskobara očekivane"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su poruke koje su u Beogradu poslali specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, bile očekivane.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve