Vesti
08.03.2023. 10:44
Beta

Tužba za ratni zločin

Kancelarija za KiM obezbedila advokata uhapšenom Srbinu

Lisice, hapšenje
Izvor: Shutterstock

Kancelarija za Kosovo i Metohiju obezbedila je advokata Srbinu koga je kosovska policija uhapsila pod optužbom za ratni zločin u opštini Kamenica, tokom 1999.

U saopštenju Kancelarija je ocenila da je hapšenje oca troje dece iz sela Ajnovce "novi vid pritiska i maltretiranja" kojem su izloženi Srbi na Kosovu, posebno južno od Ibra.

Naveli su i da njima "Priština presuđuje u javnosti i pre završetka samog sudskog procesa".

Kancelarija je navala da je Arsiću "odmah obezbedila besplatnu pravnu pomoć" a da je predsednica privremenog organa Kosovske Kamenice Tanja Aksić obišla porodicu uhapšenog.

"Arsić je pripadnik Kosovske policije i postavlja se logično pitanje kako je prošao sve provere i testove za rad u ovom organu, a sada je naprasno optužen za navodni ratni zločin?", dodaje se u saopštenju.

Kancalarija je navela i da "to otvara opravdanu sumnju da su motivi Arsićevog hapšenja posve drugačije prirode", te najavila da će o svemu obavestiti i medjunarodne institucije na Kosovu.

Srbin Z. A. je uhapšen u utorak na prelazu Bela zemlja, na regionalnom putu Bujanovac - Gnjilane, naveo je RTS.

Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je sinoć da je on osumnjičen da je kao policajac, marta 1999. u stanici u Kamenici, "sa drugim pripadnicima policije, gumenim šipkama i nogama udarao i mučio B.M." koji je zadobio teške povrede.

Osumnjičen i da je tokom februara i marta 1999. učestvovao u "maltretiranju albanskih civila" i u "proterivanju i nasilnom raseljavanju građana Kamenice i okoline" kao i za pljačku i podmetanje požara u kuće Albanaca.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

NATO: "Istorijska prilika Kosova i Srbije za trajni mir"
NATO

Jens Stoltenberg

07.03.2023. 20:25

NATO: "Istorijska prilika Kosova i Srbije za trajni mir"

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je u Briselu da pozdravlja konstruktivan pristup Kosova i Srbije dijalogu kojim posreduje Evropska unija (EU) i istakao da je Sporazum o normalizaciji odnosa "istorijska prilika" za postizanje trajnog mira.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
13°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve